Ga naar de inhoud
'Ondermijning kiessysteem'

Bolsonaro moet miljoenenboete betalen voor aanvechten verkiezingsuitslag

Jair Bolsonaro op verkiezingscampagne. Beeld © AGIF

Het hoogste verkiezingscollege in Brazilië heeft de klacht van president Jair Bolsonaro over ongeldige stemmen bij de presidentsverkiezingen afgewezen. Ook moet de liberale partij van Bolsonaro een boete betalen van 23 miljoen real (4,1 miljoen euro) vanwege ondermijning van het kiessysteem.

De partij van Bolsonaro diende dinsdag een klacht in bij het tribunaal. De partij stelde dat sommige oude stemmachines gebreken hebben die de uitslag kunnen hebben 'bezoedeld'. De stemmen die op deze machines werden uitgebracht zouden daarom ongeldig moeten worden verklaard.

De klacht ging alleen over de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Maar om door het tribunaal behandeld te worden had het volgens de kieswet ook over de eerste ronde moeten gaan.

Bolsonaro
Lees ook:
Bolsonaro vecht uitslag verkiezingen aan: 'Oude stemmachines'

De rechts-populistische Bolsonaro verloor in oktober in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen nipt van zijn linkse tegenstrever Luiz Inácio Lula da Silva. Die kreeg 50,9 procent van de stemmen tegen 49,1 procent voor Bolsonaro.

Protesten

Lula's overwinning is bekrachtigd door het tribunaal en erkend door Braziliaanse en internationale politici. Aanhangers van Bolsonaro protesteren nog altijd tegen het verlies van hun kandidaat. Mogelijk wakkert deze uitspraak die protesten aan.

Bekijk ook: Bolsonaro, 'Trump van de tropen'

03:56
In aanloop naar de verkiezingen maakte RTL Nieuws een portret over Bolsonaro.