Ga naar de inhoud
Nieuwe lockdown

Zes miljoen inwoners mogen Chinese stad niet uit na protest bij iPhone-fabriek

Beelden van het protest gisteren werden op sociale media gedeeld. Beeld © ANP / AP

Zes miljoen mensen zitten de komende dagen vast in de Chinese stad Zhengzhou. Na grootschalige protesten bij de iPhone-fabriek daar hebben de autoriteiten besloten tot een lockdown. De maatregel geldt zeker vijf dagen voor zo'n beetje de helft van de bevolking van de enorme stad.

De lockdown wordt gemeld door persbureau AFP. In totaal wonen er meer dan 12 miljoen mensen in de stad Zhengzhou, de maatregel geldt voor zes miljoen mensen. Pas na een negatieve coronatest mogen mensen de stad uit. Hun huizen kunnen zij alleen verlaten als dat 'absoluut noodzakelijk' is.

Gisteren werd er bij de belangrijkste iPhone-fabriek in de stad door honderden werknemers gedemonstreerd. Zij eisten dat hun werkgever eerder beloofde bonussen zou uitbetalen. Dat protest werd hard neergeslagen door de beveiliging. Hoe dat eraan toeging, zie je in deze video:

Protesten bij iPhone-fabriek China: beveiliging grijpt hard in

01:23
Verschillende werknemers die protesteerden raakten gewond.

Het is niet voor het eerst dat de fabriek op deze manier in het nieuws komt. Vorige maand ontvluchtten werknemers van Foxconn, het bedrijf dat het gros van de Apple-producten in elkaar zet in China, het fabrieksterrein al.

Recordaantal besmettingen

Toen ging de fabriek op slot nadat coronabesmettingen op de werkvloer waren geconstateerd. Vanwege een gebrek aan voedsel in de fabriek namen arbeiders vervolgens de benen. De autoriteiten van Zhengzhou noemden de corona-uitbraak gisteren nog 'ernstig en gecompliceerd’.

Vandaag werd in China een recordaantal coronabesmettingen gemeld: 31.454. Dat is hoger dan de vorige piek, die in april werd bereikt toen Shanghai in lockdown ging.

Arbeiders
Lees ook:
Arbeiders ontvluchten lockdown in grootste iPhone-fabriek ter wereld