Ga naar de inhoud
Stroomuitval

Zelenski noemt raketaanvallen bij VN 'Russische formule voor terreur'

De Oekraïense hoofdstad Kiev zat gisteravond weer zonder stroom door de aanvallen. Beeld © ANP / AP Photo / Evgeniy Maloletka

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft gisteravond de VN-Veiligheidsraad toegesproken. 'Vandaag is slechts één dag, maar we hebben 70 raketten gekregen', zei Zelenski, die de aanvallen 'misdaden tegen de menselijkheid' noemde. Intussen dreigt volgens correspondent Olaf Koens in Oekraïne een 'ramp van ongekende omvang' en zit ook een deel van Moldavië zonder stroom.

President Volodimir Zelenski had gevraagd om de spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad in New York vanwege de raketbeschietingen van Rusland op het Oekraïense energienetwerk. Via een videoverbinding sprak hij de vergadering in New York toe.

Doden en gewonden

Gisteren werden volgens de president naast kritieke infrastructuur ook scholen, ziekenhuizen en woonwijken getroffen. "Dat is de Russische formule voor terreur", zei hij. Hij nodigde de Verenigde Naties uit om een missie te sturen om de schade van de aanvallen te onderzoeken.

Aanvallen
Lees ook:
Aanvallen of een kogel: dwingen de Russen hun eigen troepen om te vechten?

Volgens de Oekraïense autoriteiten kwamen er gisteren zes mensen om het leven en raakten 36 anderen gewond door de rakettenregen.

Er zijn bombardementen gemeld in onder meer Vinnitsia, bijna 200 kilometer ten zuidwesten van Kiev, Krementsjoek, aan de rivier de Dnjepr, 250 kilometer ten zuidoosten van de Oekraïense hoofdstad Kiev, uit de westelijke stad Lviv en uit de hoofdstad zelf.

'Bijna nergens stroom of water'

Miljoenen mensen in de stad en in de regio Kiev kwamen zonder stroom en ook vaak zonder water te zitten. Volgens de burgemeester van de stad zat bij zonsondergang nog zeker 80 procent van de stad in het donker.

Correspondent Olaf Koens is in Kiev en zag gisteravond hoe het er in de hoofdstad aan toegaat. "Bijna nergens is stroom of water", schrijft hij op Twitter. "Als dit door blijft gaan, gaat zich hier een ongekende ramp voltrekken."

De Russische raketten hebben volgens Oekraïense autoriteiten 'kolossale schade' aangericht. Zo moesten drie nucleaire elektriciteitscentrales afgesloten worden.

Stroomstoring in Moldavië

Naast Oekraïne kampt ook buurland Moldavië met stroomuitval. Het land is niet rechtstreeks geraakt door raketten, maar is wel gedeeltelijk op hetzelfde elektriciteitsnet aangesloten, schrijft de BBC.

Hoe de Russische aanvallen zowel de stroom- als de watertoevoer lam kunnen leggen, is te zien in deze video:

In Mikolajiv komt door de oorlog geel, zout water uit de kraan

01:52
In Mikolajiv komt door de oorlog geel, zout water uit de kraan.

De stroomuitval zorgde ook voor een ander opmerkelijk probleem: in Kiev werkt het luchtalarm niet overal meer. Daarom moeten handbediende sirenes waarschuwen voor nieuwe luchtaanvallen. Deze sirenes en luidsprekers worden ingezet in de stadsdelen waar helemaal geen elektriciteit meer is.

De meeste Oekraïners hebben een app op hun mobiele telefoon die het begin en einde van het luchtalarm aangeeft.

VN-veroordeling 'onwaarschijnlijk'

Zelenski vroeg de VN-Veiligheidsraad gisteravond ook de Russische aanvallen te veroordelen. Het is onwaarschijnlijk dat de VN-Veiligheidsraad de aanvallen in een officiële verklaring zal veroordelen. Rusland heeft een zetel in de raad en kan zijn vetorecht gebruiken, zoals het in eerdere zittingen over de oorlog in Oekraïne heeft gedaan.

Zelenski vroeg daarom Rusland zijn stemrecht af te nemen in stemmingen die over het land zelf gaan. "We mogen ons niet laten gijzelen door één internationale terrorist", zei Zelenski.

Winter
Lees ook:
Winter op komst, en dus meer raketaanvallen: 'Rusland heeft diepe zakken'