Ga naar de inhoud
Miljoenenschade

Peperdure en eeuwenoude gouden munten gestolen uit Duits museum

Het Kelten- en Römermuseum waar de munten uit verdwenen. Beeld © ANP / DPA / Armin Weigel

Munten van honderden jaren oud en ter waarde van miljoenen euro's zijn gisternacht gestolen uit een Duits museum. Hoe de dieven dat precies voor elkaar kregen is niet duidelijk, maar het staat vast dat ze een tentoonstelling binnen zijn gedrongen en daar een vitrine hebben opengebroken. Op dat moment lag in de hele stad het telefoon- en internetverkeer plat.

De munten uit de Keltische periode werden gestolen uit het Kelten- en Römermuseum in de Zuid-Duitse stad Manching. De daders gingen er vandoor met meer dan 450 munten die meer dan 2000 jaar oud zijn.

Goed beveiligd museum

Veel details over de diefstal zijn er niet, maar burgemeester Herbert Nerb van Manching zegt tegen de Duitse krant Sueddeutsche Zeitung dat 'heel Manching zonder telefoon of internet zat'.

"Het museum is een goed beveiligde locatie", legt hij aan de krant uit. "Maar alle verbindingen met de politie waren verbroken."

Dieven
Lees ook:
Dieven stelen gouden munt van 100 kilo uit museum

"Er waren hier professionals aan het werk", zegt Nerb, die de verdwijning van de munten 'een complete catastrofe' voor de stad noemt.

Vaker diefstallen

De gestolen munten werden in 1999 opgegraven en vormden toen de grootste Keltische goudvondst van de 20e eeuw. De vondst was sinds 2006 te zien in het Kelten- en Römermuseum, dat is gebouwd op een plek die ooit een grote Keltische nederzetting was.

In 2017 werd een munt van zo'n 100 kilo gestolen uit een ander Duits museum. Volgens The Guardian werd die nooit teruggevonden.

Acht
Lees ook:
Acht jaar cel voor diefstal schilderijen Van Gogh en Hals