Ga naar de inhoud
Dodental loopt op

Race tegen de klok voor reddingswerkers na aardbeving op Java

Reddingswerkers dragen het lichaam van een aardbevingsslachtoffer weg. Beeld © AP

Reddingswerkers in Indonesië zijn bezig met een race tegen de klok om mensen onder het puin vandaan te halen na de aardbeving van gisteren op West-Java.

Het dodental loopt snel op. Volgens de meest recente cijfers zijn er 252 doden gevallen.

Onder het puin

En er liggen waarschijnlijk nog tientallen mensen onder ingestorte gebouwen. Er zijn honderden gewonden, van wie er veel naar ziekenhuizen zijn gebracht. Die konden de toeloop niet aan, veel slachtoffers moesten buiten behandeld worden.

"Honderden, misschien duizenden gebouwen zijn beschadigd", meldt een woordvoerder van het lokale bestuur in de stad Cianjur, waar het epicentrum van de beving lag. Het gaat om onder meer een school, een ziekenhuis, woningen en winkels. De beving veroorzaakte ook stroomstoringen. Het reddingswerk wordt bemoeilijkt omdat wegen door aardverschuivingen ontoegankelijk zijn geworden.

In beeld: enorme ravage aardbeving Indonesië

00:57
De gevolgen van de aardbeving in beeld.

De beving, met een kracht van 5,6 op de schaal van Richter, vond plaats op een diepte van 10 kilometer. Er was geen risico op een tsunami.

5,6 op schaal van Richter

Cianjur ligt zo'n 75 kilometer ten zuidoosten van Jakarta. De beving was dan ook voelbaar in de hoofdstad. Er zijn voor zover bekend geen slachtoffers gevallen in Jakarta. Daar begonnen gebouwen te schudden en werden mensen uit onder meer kantoren geëvacueerd. Er is in de hoofdstad ook geen grote schade gemeld.

Indonesië maakt deel uit van de zogeheten Ring of Fire, een gebied in de Grote Oceaan met meer dan honderd actieve vulkanen waar ook veel aardbevingen voorkomen. Het Indonesische eiland Sulawesi werd in januari 2021 getroffen door een beving met een kracht van 6.2. Er kwamen ruim honderd mensen om.

Zeker
Lees ook
Zeker duizend doden bij zware aardbeving in Afghanistan, honderden vermist