Ga naar de inhoud
'Ik ging in gevechtsmodus'

Hoe één man veel levens redde bij schietpartij gayclub Colorado

Politie bij de plek waar het drama afgelopen weekend plaatsvond. Beeld © ANP / Zuma Press

De acties van één man hebben ervoor gezorgd dat het dodental niet nog verder opliep bij de schietpartij in de gaybar in Colorado Springs afgelopen weekend. De burgemeester van de plaats bedankte de oorlogsveteraan voor 'het redden van een hoop levens'. Zelf zegt Richard Fierro dat hij 'in gevechtsmodus' ging. Ook de drag queen die optrad in de bar, hielp hem hierbij.

Een schietpartij in een gaybar in Colorado Springs in de Amerikaanse staat Colorado kostte dit weekend aan vijf mensen het leven. Achttien anderen raakten gewond. The New York Times sprak met Richard Fierro, een oorlogsveteraan die in de bar was toen het drama zich voltrok.

Dochter wilde naar dragshow

Fierro werd uitgezonden naar Irak en Afghanistan maar nam in 2013 afscheid van het leger. Hij was zaterdagavond samen met zijn vrouw in de gaybar omdat zijn dochter er graag een dragshow wilde bekijken met vrienden. 

Biden
Lees ook:
Biden na dodelijke schietpartij in gayclub: 'Haat niet tolereren'

"Deze jongelui willen zo leven, willen plezier hebben, het naar hun zin hebben", zei Fierro tegen de Amerikaanse krant over de avond. "Ik ben er blij mee, want híer heb ik voor gevochten: dat zij kunnen doen wat ze willen."

Heldendaad

De burgemeester van Colorado Springs, John Suthers, zei gisteren tijdens een persconferentie dat Fierro eigenhandig veel levens heeft gered. "Ik heb nooit iemand ontmoet die zó'n heldendaad heeft verricht, maar zich daar zo bescheiden over opstelt", zei Suthers.

Bekijk hier wat een ooggetuige vertelde over de avond: 

Ooggetuige schietpartij gaybar VS in shock: 'We kunnen nergens meer heen'

01:36
Joshua wist zich te verstoppen. Hij hoorde hoe de dader werd overmeesterd.

Toen de schietpartij begon, dook Fierro naar de grond. Hij zag hoe de schutter door de bar liep en om zich heen schoot. De schutter, een 22-jarige man die wordt verdacht van een haatmisdrijf, liep naar een ruimte waar veel bezoekers van de bar zich hadden verstopt.

Fierro zag dat, rende door de bar, greep de schutter aan de achterkant van zijn kogelvrije vest en bracht hem naar de grond, waarna hij op hem sprong.

Tot bloedens toe

De schutter raakte zijn geweer daarbij kwijt, maar bleek ook een pistool te hebben. Fierro greep toen het pistool en sloeg de schutter tot bloedens toe in het gezicht. Intussen waren andere bezoekers Fierro te hulp geschoten.

Een bezoeker greep het geweer en zorgde ervoor dat het buiten handbereik was. De drag queen schopte de schutter met hoge hakken.

Elk
Lees ook:
Elk jaar 30.000 doden door kogels in VS, wat gaat Biden daaraan doen?

Even was Fierro bang dat de schutter dood zou zijn, maar de man bleek nog te leven. Inmiddels ligt de verdachte in het ziekenhuis, waar hij de aanklachten tegen hem gisteren te horen heeft gekregen. Tegen The New York Times zegt de oorlogsveteraan dat hij niet nadacht, maar automatisch in actie schoot. "Ik dacht: als wij hem niet doden, dan doodt hij ons."

De vrouw en dochter van Fierro raakten gewond maar herstellen thuis van hun verwondingen. De vriend van Fierro's dochter is een van de vijf dodelijke slachtoffers. De autoriteiten lieten gisteren weten dat nog dertien mensen in het ziekenhuis liggen.