Ga naar de inhoud
'Embryo-adoptie'

Stel krijgt tweeling uit embryo's die 30 jaar geleden zijn ingevroren

Beeld ter illustratie, niet de baby's uit het verhaal. Beeld © ANP

Net geboren, en toch ook al 30 jaar oud zijn: voor de Amerikaanse tweeling Lydia en Timothy Ridgeway is het realiteit. De twee werden geboren na bijna dertig jaar ingevroren te zijn geweest als embryo's.

200 graden onder nul, in een rietje, omringd door vloeibare stikstof. En dat bijna drie decennia lang. De embryo's werden op 22 april 1992 ingevroren door een anoniem echtpaar, schrijft CNN.

Het stel gebruikte de embryo's niet en doneerde ze aan het National Embryo Donation Center in Knoxville, in de hoop dat een ander paar ze zou kunnen gebruiken.

Al vier kinderen

Zo kwamen de embryo's uiteindelijk terecht bij Rachel en Philip. Het stel heeft al vier kinderen van 8, 6, 3 en bijna 2 jaar oud. Al die kinderen werden op de natuurlijke manier verwekt.

Baby
Lees ook:
Baby geboren met melktanden: 'Binnenkort eerste tandartscontrole'

Rachel en Philip zijn strenggelovig en zien het opbouwen van hun gezin als 'een roeping'. Philip tegen CNN: "We hebben altijd gedacht dat we zoveel kinderen zouden hebben als God ons wil geven. Toen we hoorden over adoptie van embryo's, wilden we dat ook doen."

'Embryo-adoptie'

Die formulering, adoptie van embryo's, ligt gevoelig in Amerika. De term wordt voornamelijk gebruikt in gelovige gemeenschappen met conservatieve neigingen.

Het National Embryo Donation Center is ook een christelijke organisatie. Ouders die een embryo willen ontvangen, moeten een 'familiebeoordeling' doorstaan. Alleen een stel dat bestaat uit een 'genetische man' en een 'genetische vrouw' die minimaal drie jaar zijn getrouwd, komt in aanmerking.

Peuter
Lees ook:
Peuter Locklan heeft het onkambare-haarsyndroom: 'Zelfs huisartsen kennen het niet'

"We wilden de embryo's die al het langst aan het wachten waren", zegt Philip. En Rachel noemt het een kwestie van 'Gods plannen'.

Gezond ter wereld

Hoewel ze dertig jaar in het ijs zaten, is de tweeling blakend gezond ter wereld gekomen. Volgens moeder Rachel waren het 'flinke baby's'.

Bijzonder is het zeker, maar helemaal uniek zijn Lydia en Timothy overigens niet. Eerder werden in Amerika al Molly en Emma geboren, die als embryo 27 en 24 jaar zaten ingevroren.

Bekijk ook: Fout van ivf-kliniek: koppel krijgt baby van ander stel

02:00