Ga naar de inhoud
Onvrede neemt toe

Na maanden weer coronadoden in China, steden deels in lockdown

Een coronateststraat in Peking. Beeld © AFP

Even leek het de goede kant op te gaan met het coronavirus in China, maar sinds vorige maand nemen de besmettingen in rap tempo toe. Dit weekend werden voor het eerst in maanden drie doden door het virus gemeld. Door de snel stijgende coronacijfers zijn in verschillende grote Chinese steden strenge maatregelen aangekondigd.

"De ernstigste situatie sinds het begin van de pandemie", noemen de autoriteiten in hoofdstad Peking de toename in besmettingen.

Terwijl de rest van de wereld probeert te leven met het virus, blijft China een strikt beleid toepassen met bijvoorbeeld lockdowns, massale tests en gedwongen quarantaine.

Scholen dicht

Het strenge beleid kon een piek in besmettingen niet voorkomen. En dus werd het beleid verder aangescherpt: scholen en winkelcentra in de hoofdstad blijven dicht. Restaurants mogen alleen afhaalmaaltijden aanbieden en mensen moeten hun contacten zo veel mogelijk verminderen.

Coronabesmettingen
Lees ook:
Coronabesmettingen nemen snel toe in China: 'Bevolking is covid meer dan zat'

Ook de Zuid-Chinese metropool Guangzhou is, voorlopig tot vrijdag, in lockdown. In die stad werden volgens China Daily gisteren ruim 8000 nieuwe besmettingen vastgesteld.

Alleen afhaalmaaltijden

De ruim 15 miljoen inwoners van de stad mogen hun huizen pas verlaten als ze een negatieve coronatest in handen hebben. Daarnaast ligt het openbaar vervoer stil en in sommige stadsdelen mogen restaurants sinds vandaag alleen nog afhaalmaaltijden aanbieden.

Ondertussen groeit de onvrede onder de inwoners van China, schrijft onder meer CNN. Burgers in lockdown zouden bijvoorbeeld onvoldoende toegang hebben tot voedsel en snelle medische zorg.

Dode baby

Verschillenden doden worden door de Chinezen gelinkt aan de vertraagde medische zorg. Zo veroorzaakte de dood van een vier maanden oude baby die in een hotel in quarantaine zat grote ophef.

De gemelde doden zouden ouderen met onderliggende klachten zijn. Zeker één van hen was een man van 87 jaar.

Bekijk ook: Zo streng is het coronabeleid van China

01:42
Tijdens de Olympische Winterspelen in Peking werd eerder dit jaar duidelijk hoe streng het coronabeleid van China is.