Ga naar de inhoud
Onder grote belangstelling

Pools dorp neemt afscheid van Bogdan en Boguslaw, die omkwamen door raketinslag

De kist van een van de slachtoffers. Beeld © Janek Skarzynski.

De twee Poolse mannen die omkwamen bij de raketinslag vlak over grens met Oekraïne, zijn dit weekend begraven. Bij het afscheid van Boguslaw W. waren onder meer een militaire fanfare en hoogwaardigheidsbekleders aanwezig. De uitvaart van Bogdan C. was op verzoek van de familie meer ingetogen.

De plotselinge dood van de mannen kwam hard aan bij de inwoners van Przewodów, dat zo'n 500 inwoners telt. Verschillende Poolse media schrijven over de twee, hun achternamen worden bewust niet gepubliceerd vanwege de privacy van de families.

Bogdan en Boguslaw waren medewerkers van graanbedrijf Agrocon, dat een graandrogerij in het dorp heeft. De een was magazijnmedewerker en de ander tractorchauffeur. Ze waren aan het werk toen Oekraïens luchtafweergeschut op het terrein terechtkwam.

Hoogspanning
Lees ook:
Hoogspanning na fatale raketinslag in Polen: dit moet je weten

Veel dorpelingen waren bij het afscheid van de slachtoffers aanwezig. In een lange stoet brachten de dorpelingen Bogdan en Boguslaw naar hun laatste rustplaats.

Volgens persbureau Reuters speelde Boguslaw W. aan het begin van de oorlog een belangrijke rol bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Boguslaw hielp met het inrichten van kamers voor hen in het gebouw van de drogerij.

"We ontvingen veel mensen, 150 of misschien 200", zegt de Italiaanse eigenaar van de graanfabriek Federico Viola tegen Reuters. "Boguslaw was erg betrokken."

Pools
Lees ook:
Pools boerendorpje opeens wereldnieuws, Przewodów rouwt om Bogdan en Boguslaw

"De hele gemeenschap kookte maaltijden voor de vluchtelingen", vertelt de man. "We hebben echt een vreugdevolle tijd gehad met de Oekraïense vrouwen en hun kinderen, en we hebben nog steeds contact met sommigen van hen."

Luiers

"Boguslaw bracht eten, luiers, doekjes en alle andere noodzakelijke items mee", zegt ook Stanislaw Staszczuk, een plaatselijke ambtenaar.

Het onderzoek bij de graanfabriek is inmiddels afgerond. De eigenaar weet nog niet wanneer de drogerij weer wordt opgestart, zegt hij tegen het regionale Dziennik Wschodni.

Bekijk ook: verdriet in Pools dorp dat door raket werd geraakt

01:04