Ga naar de inhoud
Vijf doden, 18 gewonden

Biden na dodelijke schietpartij in gayclub: 'Haat niet tolereren'

Bij de nachtclub worden bloemen neergelegd. Beeld © Associated Press

"Haat kunnen en mogen we nooit tolereren." Dat zei de Amerikaanse president Joe Biden in reactie op de dodelijke schietpartij in een gayclub in Colorado Springs vannacht. Bij het drama vielen vijf doden en 18 gewonden.

Het motief van de dader is nog niet definitief vastgesteld, maar Biden hekelde het 'vreselijke' geweld tegen de LHBTIQ+-gemeenschap.

Veilige havens

"Plekken die veilige havens van acceptatie zouden moeten zijn, plekken waar je jezelf kunt zijn, mogen niet veranderen in plekken van terreur en geweld", zei Biden. "Toch gebeurt het nog te vaak."

"We moeten af van alle factoren die geweld tegen LHBTIQ+-personen in de hand werken. Haat kunnen en mogen we nooit tolereren." Biden drong in zijn reactie ook weer aan op meer regels rondom vuurwapens.

Vijf
Lees ook:
Vijf doden en 18 gewonden bij schietpartij in gayclub Colorado

Ook Jared Polis, de gouverneur van Colorado, reageerde op de schietpartij in zijn staat. Polis was in 2018 de eerste openlijk homoseksuele man die in de Verenigde Staten tot gouverneur werd gekozen. "Colorado staat achter onze LHBTIQ+-gemeenschap."

De dader, een man van 22, begon vrijwel direct te schieten toen hij de club binnenkwam. Twee clubgangers wisten de man te overmeesteren, maar dat kon niet voorkomen dat vijf mensen overleden. Er raakten 18 mensen gewond, inclusief de schutter. Hij ligt in het ziekenhuis.

De plaatselijke autoriteiten waarschuwen dat het dodental nog verder kan oplopen.