Ga naar de inhoud
Twitter onder Musk

Donald Trump mag terug op Twitter, blokkade opgeheven na peiling

Beeld © AFP

Niets staat de Amerikaanse oud-president Donald Trump in de weg om terug te keren op Twitter. Elon Musk, de nieuwe eigenaar van Twitter, heeft de blokkade van het account van Trump opgeheven na een stemming onder 15 miljoen Twittergebruikers. Een kleine meerderheid koos voor een terugkeer van de verbannen oud-president.

Van de 15 miljoen Twitteraars stemde 51,8 procent voor, waar 48,2 procent liever heeft dat Trump wegblijft van Twitter. "Het volk heeft gesproken. Trump wordt in ere hersteld. Vox Populi, Vox Dei", schreef Musk op Twitter, gebruik makend van een Latijnse uitdrukking die 'de stem van het volk is de stem van God' betekent.

Het account van Trump is opnieuw zichtbaar maar tot dusver heeft de oud-president er nog geen gebruik van gemaakt.

Trump werd van het sociale medium verbannen nadat zijn aanhangers op 6 januari 2021 het Capitool bestormden. De Republikein, die onlangs zijn deelname aan de presidentsverkiezing van 2024 bevestigde, gaf gisteren zelf te kennen dat hij mogelijk niet terug wil naar Twitter.

"Twitter heeft veel problemen", zei hij tijdens een bijeenkomst in Las Vegas. Liever houdt hij het bij zijn Twitter-kopie Truth Social, zei Trump.

Aanzetten tot geweld

Twitter zei vorig jaar Trump van het platform te hebben gegooid 'vanwege het risico van verder aanzetten tot geweld' nadat zijn aanhangers het Amerikaanse parlement hadden bestormd. Die probeerden te voorkomen dat de uitslag van de presidentsverkiezingen, die door Joe Biden waren gewonnen, werd bekrachtigd. In mei dit jaar verwierp een rechter nog de claim dat het verbod in strijd was met de vrijheid van meningsuiting.

Trump had meer dan tachtig miljoen volgers op Twitter. Op Truth Social zijn het er slechts een paar miljoen en dat platform kampt bovendien met financiële problemen.