Ga naar de inhoud
Laatste loodjes

Onderhandelingen klimaattop in de laatste fase, akkoord wordt vannacht verwacht

Frans Timmermans tijdens de klimaattop Beeld © ANP

Het lijkt er dan toch van te komen. Volgens bronnen binnen de Europese Unie is de kans groot dat er vannacht een akkoord wordt gesloten op de klimaattop in Sharm-el-Sheikh. De onderhandelingen gaan de laatste fase in, zo is het voor de EU onder meer belangrijk dat in het akkoord wordt opgenomen dat het gebruik van alle fossiele brandstoffen worden afgebouwd.

Ook vorig jaar bij de top in Glasgow was dit een streven van veel landen om niet alleen steenkoolgebruik af te bouwen, maar ook bijvoorbeeld olie en gas. Toen lukte het niet om hierover tot een akkoord te komen. 

Fonds voor ontwikkelingslanden

Of dat dit jaar wel lukt, is dus nog even afwachten. Het lijkt er wel op dat in het slotakkoord zal worden gesproken over de oprichting van een fonds voor ontwikkelingslanden die worden getroffen door de gevolgen van klimaatverandering. Landen zouden hierop een beroep kunnen doen in het geval van overstromingen, droogte of extreem weer. 

Een land dat niet veel broeikasgassen uitstoot, maar wel gevolgen ondervindt van de opwarming van de aarde, is Tuvalu. In onderstaande video zie je de desastreuze gevolgen die de klimaatcrisis met zich meebrengt:

Tuvalu verdwijnt in zee: 'We worden het eerste virtuele land ter wereld'

01:11
'We worden het eerste virtuele land ter wereld'. zeggen inwoners.

Europese landen wilden dit nog niet bevestigen, zij gaven aan dat voor hen afhankelijk is van het totale pakket aan maatregelen in het akkoord. De maatregelen moeten de opwarming van de aarde beperken, bij voorkeur tot 1,5 graad aan het eind van deze eeuw.

Timmermans maakte zich zorgen

Eerder op de dag maakte Eurocommissaris Frans Timmermans bekend dat hij zich zorgen maakte over een goede afloop van de top. De vicevoorzitter van de Europese Commissie liet optekenen dat hij liever geen resultaat ziet dan 'een slecht resultaat'.

Timmermans
Lees ook:
Timmermans dreigt namens EU met vertrek bij klimaattop

Hij dreigde zelfs met vertrek uit de Egyptische badplaats. "We moeten vooruitgang boeken, geen achteruitgang, alle ministers van de Europese Unie zijn bereid weg te lopen als we geen resultaat krijgen dat rechtdoet aan wat de wereld verwacht."

Hoop ontevredenheid

De gastheer en voorzitter van de klimaattop, de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry zei dat er 'een hoop ontevredenheid heerst', maar dat de landen de kans moeten grijpen en tot een consensus moeten komen, ook als daar meer tijd voor nodig is.

Hij beklemtoonde dat de doelstelling om de verwachte stijging van de temperatuur op aarde te beperken tot 1,5 graad nog steeds overeind staat.

De top zou gisteren worden afgerond, maar gaat dit weekend door om tot een eensgezinde slotverklaring te komen.