Ga naar de inhoud
Halve liter 13 euro

Agenten knijpen (met tegenzin) oogje dicht in fanzone Qatar

Koelkasten vol met (alcoholvrij) bier staan klaar voor de fans. Beeld © Matthijs Voortman

De grootste fanzone van het WK in Qatar gaat vandaag open. Hier is bier drinken wel toegestaan. Met tegenzin van de autoriteiten. "Het is haram", zegt een agent in de fanzone, vlak voordat die opent voor tienduizenden supporters.

Inmiddels gaat het in Qatar niet echt meer over de mensenrechten, maar vooral over bier. Gisteren maakte het land bekend toch geen bier te schenken in de stadions. Tot ongenoegen van hoofdsponsor Budweiser, het biermerk dat een enorm bedrag heeft betaald om de fans bier te kunnen schenken op bepaalde plekken. 

Ruim 13 euro voor biertje

In het conservatief-islamitische Qatar gelden strenge regels voor het gebruik van alcohol. Drinken in het openbaar is niet toegestaan. De enorme fanzone bij het Al Bidda Park is een van de weinige plekken waar bier wel verkrijgbaar is. In het midden van de fanzone is een groot verkooppunt waar alleen maar bier wordt verkocht. Koelkasten vol met halve liters Budweiser, de rode blikken met alcohol, de zilveren zonder. Die met alcohol kosten maar liefst 50 riyal (ruim 13 euro), die zonder 30 (8 euro). 

Een verkoper hangt over de balie, wachtend op de fans die snel zullen komen. Of ze veel bier gaan drinken? "Ik denk het wel. Het hoort bij voetbal." Hij heeft duidelijke instructies meegekregen. "Je mag alleen maar bier voor jezelf halen. Bier met alcohol geven we pas na zeven uur." Geen waterdicht systeem, beseft de man ook, want hoe ga je controleren hoeveel bier iemand heeft gedronken?

Hij had liever geen alcohol verkocht. "Mensen krijgen er alleen maar ruzie door. We verkopen ook water. Dat is veel beter. Ik ga de fans adviseren water te drinken.”

Niet agressief worden

Voor de politieagenten in de fanzone is het nog niet helemaal duidelijk hoeveel de fans precies mogen drinken. Mohammed, die leiding geeft aan de agenten daar, zegt dat 'vijf biertjes geen probleem' is. De agenten van de Tournement Security Force zijn zojuist geïnstrueerd, ze zijn speciaal opgeleid om orde te houden tijdens dit WK. "We houden niet in de gaten hoeveel mensen drinken", zegt de hoofdagent. "Maar als ze agressief worden, hebben ze wel een probleem." Wat dat probleem dan is, wil hij niet zeggen.

Mohammed vindt het maar niks dat er alcohol wordt geschonken, zegt hij eerlijk. "Dat is gewoon haram. Wij mogen het niet drinken volgens onze wet." Fans die teveel gedronken hebben, hoeven niet naar een ontnuchteringstent. "We zetten de dronken fans gewoon op een bankje om bij te komen", zegt de agent. Hij geeft aan dat voor de politie de prioriteit de veiligheid van de fans is. "Ze mogen plezier hebben, maar ze moeten niet in gevaar komen."

Homoseksualiteit 'maar niks'

Of mensen uit de lhbti-gemeenschap gevaar lopen op het festivalterrein? "Iedereen moet zich aan onze wet houden, dus zij ook", zegt hij. Zoenende mannen in het openbaar - wat strafbaar is in Qatar - hoeven zich geen zorgen te maken. Opgepakt worden ze niet. "Het mag niet, maar we moeten een oogje dichtknijpen", zegt hij zichtbaar met tegenzin. Ook mensen die regenboogvlaggen bij zich dragen, worden met rust gelaten, belooft hij.

De fanzone in het Al Bidda Park gaat vanmiddag open. Er worden meer dan 20.000 fans per dag verwacht.