Bij het grootste fandorp van dit WK in Qatar stromen de eerste fans binnen, terwijl mannen uit India de laatste hand leggen aan de containers waar die supporters slapen. Die betalen zo'n 200 euro per dag voor een bed. "Viva Mexico", klinkt het aan de ene kant van het supportersdorp. "Ik ben hier niet om over voetbal te praten", klinkt het aan de andere kant.
"Kom je hier slapen", vraagt een vrijwilliger uit Tunesië die gasten wijst naar hun slaapcontainer in de Fan Village Free Zone, iets buiten de stad Doha. Supporters zijn er nog nauwelijks, dus hij heeft alle tijd om een praatje te maken met journalisten, waar er wel veel van zijn. "Ben je Nederlander?", vraagt hij. "Ja, je lijkt op Davy Klaassen", lacht hij, wijzend naar mijn kale kop.
Weinig sprookjesachtig
In dit fandorp zijn ruim 6000 slaapplekken klaar voor gebruik. Een jonge jongen uit India brengt beddengoed naar een knalgele container met daarop een sticker met E12, room 33. "Sorry, I do not speak English", zegt hij nog voordat ook maar een vraag is gesteld. Op een pleintje tussen de containers liggen zitzakken in de volle zon te wachten op fans die vanaf zondag naar een scherm WK-wedstrijden kijken.
De omgeving is weinig sprookjesachtig. Een dorre vlakte, een snelweg en in de verte het vliegveld. Voor zo'n 200 euro per nacht kun je hier overnachten. "De meeste supporters komen morgen", vertelt Aye uit Libanon die tijdens het WK als vrijwilliger bij de receptie van het supportersdorp werkt. Ze is normaal stewardess maar vindt het leuk om mensen uit andere landen te leren kennen tijdens het WK. "Over een paar dagen is het vol hier", verzekert ze.
Een slaapplek op het WK? In deze container kost je dat ruim 200 euro per nacht
Er worden momenteel nog duizenden containers bijgeplaatst, die er verre van klaar uitzien. Overal liggen bouwmaterialen, en troep. Ook hierover maakt Aye zich geen zorgen. "Volgende week kunnen daar ook mensen slapen, denk ik." Intussen druppelen er nieuwe gasten binnen, die in golfkarretjes naar hun container worden gebracht. Meestal is te zien voor welk land ze zijn.
Twee mannen en een vrouw met knalgele Ecuador-shirts zijn opgetogen. "We spelen tegen Nederland. Dat wordt heel zwaar, maar ik weet zeker dat we gaan winnen", zegt de vrouw. Over de container zijn ze alle drie tevreden. "Het is wel een beetje klein, maar het is schoon en netjes." Ze vinden het het geld waard. "We wilden graag een keer naar het WK, dus we zijn gelukkig."
Chan uit China slaapt komende nacht voor het eerst in dit containerdorp. "Ik ben voor alle Aziatische landen, maar ik denk dat Argentinië wereldkampioen wordt." Chan vertelt dat hij de eerste twee dagen in Qatar in een ('niet eens zo luxe') hotel in het centrum van Doha sliep voor 1200 euro per nacht. Maar dat vond hij veel te duur. Toch is dat geen uitzondering voor een overnachting tijdens het WK. Zeker nu is er bijna geen kamer meer te vinden onder de 1000 euro.
'Zou zelf niet kopen'
Dan maar in een container. De Chinese voetbalfan is tevreden met zijn blauwe container. "Ik laat het je zien", zegt hij, terwijl hij nog even zwaait naar zijn twee Mexicaanse buren. "Viva Mexico", schreeuwen ze. "Hij is voor Nederland", roept Chan terug.
In de container staan twee smalle eenpersoons bedden. Chan springt erop. "Wil je het ook proberen? De matrassen zijn oké hoor, al zou ik ze zelf niet kopen."
Chan heeft kaarten voor heel veel WK-wedstrijden. Ook van Nederland? "Ja, hup Holland hup", roept hij. Ondertussen laat hij het badkamertje zien. "Kijk, alles wat je nodig hebt."
Nederlandse fans komen we niet tegen in Fan Village Free Zone, maar receptioniste Aye zegt dat ze er wel zijn. "Vanochtend zag ik er een paar", zegt ze. "Met oranje toch? Ja, ik herkende ze." Bij de drie groepswedstrijden van Oranje in Qatar zijn meer dan 3000 Nederlanders. Dat is minder dan bij vorige WK's. Dat zal met de omstandigheden in Qatar te maken hebben, maar ook met de prijzen.
600 mensen uit India
Fan Village Free Zone is sinds juni in aanbouw. Uit India zijn 600 mensen overgevlogen om het werk te doen. Rafaj is één van hem. Hij is 'ongeveer 22’, zegt hij. Rafaj is nu een maand in Qatar. Hij vindt het er goed, fluistert hij. Want hij kan zijn familie in India helpen met wat extra geld. Allerlei klusjes moet hij doen. Hoeveel hij verdient, wil hij niet zeggen. 'Genoeg', is alles dat hij kwijt wil.
Of hij zo'n nachtje in een container niet heel duur vindt? "Het ziet er wel beter uit dan waar ik slaap."
Eigenlijk zou hij drie maanden blijven, was hem beloofd, maar na het WK is er geen werk meer. "Dan ga ik terug maar India, tenzij er ander werk komt." Een filmploeg uit Finland wil ook wat vragen aan Rafaj, maar hij heeft geen zin meer. "Ga maar naar de opzichter", roept hij wijzend naar een wat oudere man die staat te bellen met een oud mobieltje.
Ook hij komt uit India. Hij wil best wat zeggen, als het maar niet te ingewikkeld is. Hoe de omstandigheden hier zijn? Hij twijfelt even. "Dat is toch een ingewikkelde vraag", zegt hij en hij pakt zijn telefoon weer en loopt bellend weg.
Voetbal?
Drie mannen die aan de elektriciteit werken gniffelen erom. Een paar containers zitten zonder stroom. Ze proberen het in de volle zon te repareren. Of het niet veel te heet is? "Nee joh, in juli was het hier pas heet."
Dan maar even over voetbal praten? "Nee, daar hebben we echt niks mee. Doe ons maar cricket." De mannen hebben weinig trek om met een nieuwsgierige journalist uit Nederland te praten.