Ga naar de inhoud
Tijdelijk gebruikt

Dit zijn de acht stadions van het WK waar zoveel om te doen is geweest

WK stadions Beeld © ANP

Het heeft duizenden levens gekost om het WK in Qatar mogelijk te maken. Miljarden dollars zijn geïnvesteerd. Het kleine olieland ontving veel kritiek over de omstandigheden waaronder de arbeidsmigranten werkten tijdens de bouw van de acht stadions waar het WK wordt gespeeld. Dit zijn de stadions die je de komende weken vaak langs hoort komen. De meeste stadions dienen alleen voor dit WK.

1. Al Bayt-Stadion

Dit stadion is gebouwd in de kustplaats Al Khor ten noordoosten van Qatar. De naam 'Al Bayt' is Arabisch voor 'het huis'. De buitenkant van het stadion simuleert een traditionele Bedoeïenentent die het hele stadion bedekt. Het ontwerp verwijst naar de oorspronkelijke bewoners van de woestijn in Qatar.

De openingswedstrijd tussen Qatar en Ecuador vond hier plaats en wedstrijden van de kwart- en halve finales worden in dit stadion gespeeld. Nederland speelt hier op 29 november de derde groepswedstrijd tegen Qatar. In het stadion passen 68.895 bezoekers, het grootste stadion van het WK. Na het WK zal de capaciteit worden verminderd tot ongeveer 32.000.

 

2. Ahmad Bin Ali Stadion

Dit stadion bevindt zich in Al-Rayyan, ten westen van Doha. De buitenkant is gebouwd in de vorm van de zandduinen van de Qatarese woestijn. De groepsfase en achtse finales zullen in dit stadion plaatsvinden.

Het stadion werd de afgelopen jaren aangepast om 45.032 bezoekers te kunnen ontvangen. Na het WK zal de capaciteit worden teruggebracht tot 20.000 bezoekers.

3. Al Janoub Stadion

Het Al Janoub Stadium ligt in de zuidelijke stad Al Wakrah en heeft 44.325 zitplaatsen. Het ontwerp van dit stadion is afgeleid van de zeilen van traditionele Qatarese boten als verwijzing naar de geschiedenis van Al Wakrah als centrum voor vissen en parelen.

De groepsfase en achtste finales worden in het stadion gespeeld.

Na het WK wordt de capaciteit van dit stadion teruggebracht tot 20.000 zitplaatsen. Volgens de Qatarese overheid worden de weggehaalde zitplaatsen aan andere sportprojecten buiten Qatar geschonken.

4. Stadion 974

Dit stadion is gebouwd vlakbij de internationale luchthaven van Doha. De naam is geïnspireerd op de 974 containers die gebruikt werden bij het bouwen van het stadion en de landcode van Qatar 974. Het stadion heeft 44.089 zitplaatsen. Wedstrijden van de groepsfase en de achtste finales zullen in het stadion plaatsvinden.

Na het WK zal stadion 974 volledig worden ontmanteld om de bouwmaterialen te hergebruiken in andere bouwprojecten.

5. Al Thumama-stadion

Dit stadion ligt in Doha. Het ontwerp is afgeleid van de traditionele Arabische caps kidouch, het hoedje dat in meerdere Arabische landen wordt gedragen.

Groepsfase-, achtstefinale- en kwartfinalewedstrijden zullen in Al Thumama-stadion plaatsvinden. Nederland speelde hier tegen Senegal. Het stadion heeft 44.400 zitplaatsen en wordt na het toernooi teruggebracht tot 20.000. 

6. Khalifa International-stadion

Het stadion is gebouwd in 1976 in het sportcomplex, Aspire Zone, 11 kilometer ten westen van Doha. In verband met het WK is het stadion volledig gerenoveerd. Door de renovatie kan het 45.857 mensen ontvangen. Groepsfase-, achtstefinalewedstrijden en de strijd om de derde plaats zullen in dit stadion plaatsvinden.

Nederland speelt hier de tweede wedstrijd vrijdag tegen Ecuador.

7. Lusail Iconic Stadion

Dit stadion is gebouwd in de stad Lusail, 20 kilometer ten noorden van Doha. Het is het grootste stadion van Qatar. Er kunnen 88.966 bezoekers in. Het ontwerp van dit stadion is geïnspireerd door het spel van licht en schaduw dat kenmerkend is voor de traditionele Arabische lantaarns.

De wedstrijd tussen Argentinië en Saoedi-Arabië en de finale vinden plaats in Lusail Iconic Stadion. Na het WK zal de Qatarese overheid het stadion ombouwen tot scholen, winkels, cafés, sportfaciliteiten en gezondheidsklinieken.

8. Education City Stadion

Het stadion wordt zo genoemd omdat het in de Education City in de stad Al-Rayyan ligt waar verschillende universiteiten zich bevinden. Het stadion heeft de vorm van een gekartelde diamant die fonkelt volgens de stand van de zon.

44.667 bezoekers kunnen in het stadion zitten. Na het WK behoudt het stadion 20.000 zitplaatsen en zal het worden gebruikt door sportteams van de universiteiten.