Ga naar de inhoud
Moord op journalist

Regering-Biden wil immuniteit voor kroonprins Saoedi-Arabië in dood Khashoggi

Jamal Khashoggi Beeld © ANP

De regering van president Biden wil immuniteit verlenen aan de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. Bin Salman is in de Verenigde Staten aangeklaagd voor zijn betrokkenheid bij de moord op journalist Jamal Khashoggi.

Volgens de Biden-regering is Bin Salman door zijn premierschap onschendbaar. Normaal gesproken is de koning van Saoedi-Arabië ook de minister-president van het land, maar eind september werd Bin Salman opeens tot premier uitgeroepen. Mensenrechtenorganisaties gaven toen al aan dat zijn premierschap een truc zou zijn om vervolging te ontlopen.

In stukken gezaagd

De Saoedische journalist Jamal Khashoggi werd op 2 oktober 2018 vermoord in Istanboel, waar hij was om documenten op te halen voor zijn huwelijk. Hij ging het Saoedische consulaat binnen en keerde niet meer terug. Khashoggi bleek te zijn gemarteld en gewurgd. Zijn lichaam werd in stukken gehakt en nooit meer teruggevonden. Khashoggi was als journalist kritisch op het Saoedische regime.

Wat
Lees ook:
Wat gebeurde er met Jamal Khashoggi? Nabestaanden hopen op meer details in rechtszaak

Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten gaf kroonprins Bin Salman opdracht voor de moord. Hij heeft dit altijd ontkend, al gaf hij wel toe 'verantwoordelijkheid te dragen' voor de dood van Khashoggi. Er zijn vijf mensen ter dood veroordeeld voor de moord, drie anderen kregen celstraffen.

Rechtszaak in de VS

De verloofde van Khashoggi spande vorig jaar in de VS een rechtszaak aan tegen kroonprins Bin Salman. En nu is daar dus het verzoek om immuniteit. Een opvallend besluit, zeker omdat president Biden in het verleden ferme uitspraken deed over de betrokkenheid van Bin Salman bij de moord op Khashoggi.

Tijdens zijn verkiezingscampagne zwoor Biden het land 'de paria te maken die het zou moeten zijn' en drong hij aan op vervolging van de kroonprins. Maar deze zomer reisde Biden af naar het Saoedi-Arabië om de 'relaties te verbeteren' en werd hij gefilmd toen hij de kroonprins een boks gaf.

Geen vervolging meer mogelijk

De Biden-regering heeft het verzoek tot immuniteit ingediend bij een Amerikaanse rechtbank. Als de rechtbank het verzoek goedkeurt, kan Bin Salman niet meer worden vervolgd voor de dood van Khashoggi. President Biden heef zich nog niet persoonlijk uitgesproken over het verzoek.

Bekijk ook: Zo probeerde deze dubbelganger de moord op Khashoggi te verdoezelen

01:17
Saoedi-Arabië lijkt er werkelijk alles aan gedaan te hebben om de moord op de kritische journalist Khashoggi te verdoezelen.