Ga naar de inhoud
Brand in vluchtelingenkamp

'Minstens 21 doden bij woningbrand Gaza, onder wie 10 kinderen'

Palestijnse brandweermannen in het uitgebrande pand. Beeld © ANP / Mahmud Hams

Bij een grote woningbrand in een dichtbevolkt vluchtelingenkamp in de Gazastrook zijn zeker 21 mensen om het leven gekomen. Onder de doden zijn tien kinderen, heeft een lokale ziekenhuisdirecteur gemeld aan de BBC.

Volgens de Britse omroep vond de brand plaats in het vluchtelingenkamp Jabalia, een van de acht kampen in Gaza. Volgens de arts, dokter Salah Abu Laila, zal het dodental nog oplopen. De brand is inmiddels onder controle.

Een bron die in de beveiliging van het kamp werkt, meldt dat de oorzaak mogelijk een gaslek in de keuken was. Dokter Abu Laila omschreef de brand als 'enorm'. Op sociale media gaan inderdaad beelden rond van een uitslaande brand:

De omroep citeert ook een lokale bewoner die wist te vertellen dat in het gebouw brandstof lag opgeslagen, bedoeld om een generator te laten draaien. Er zou geen enkele mogelijkheid geweest zijn om een reddingspoging te ondernemen: daarvoor was het vuur al te hoog opgelaaid.

De familie die in het pand woonde, zou vandaag de terugkeer van een familielid uit het buitenland hebben gevierd.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas noemde de gebeurtenis een nationale tragedie. Hij kondigde voor morgen een dag van nationale rouw af.

Tekort elektriciteit

De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz liet in een Twitterbericht weten dat zijn staf wil helpen bij 'humanitaire evacuaties' van de gewonden. Israël wil hen behandelen in Israëlische ziekenhuizen.

Vanwege een groot tekort aan elektriciteit komen branden in de vluchtelingenkampen op de Gazastrook relatief vaak voor. In het gebied wonen 2,3 miljoen mensen. Daarmee is dit gebied een van de dichtst bevolkte regio's ter wereld. Volgens de Verenigde Naties leven bijna 600.000 vluchtelingen in acht kampen.

Sinds
Lees ook:
Sinds vrijdag al 41 Palestijnse doden door luchtaanvallen Israël