Ga naar de inhoud
Sinds 1987 Afgevaardigde

Nancy Pelosi keert niet terug als leider Democraten in Huis van Afgevaardigden

Nancy Pelosi vorige week op de klimaattop in Egypte. Beeld © ANP

De Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi stelt zich niet herkiesbaar als fractievoorzitter van de Democratische Partij in het Huis van Afgevaardigden. Bij de tussentijdse verkiezingen, de 'midterms', verloren de Democraten de meerderheid aan de Republikeinen.

Door het verlies van de meerderheid in het Huis, moet Pelosi al afscheid nemen als voorzitter van het Huis. Nu doet ze dus ook binnen haar eigen partij een stap terug.

Pelosi blijft wel aan als afgevaardigde om de belangen van haar district te blijven behartigen. Vorige week werd ze herkozen in San Francisco. In januari krijgt het Huis een nieuwe samenstelling na de tussentijdse verkiezingen. Daarvoor zullen de Democraten een nieuwe leider kiezen.

De 82-jarige Pelosi zit sinds 1987 in het Huis van Afgevaardigden. Ze klom op binnen de partij en werd de eerste vrouwelijke fractieleider in het Amerikaanse Congres, het parlement. In 2007 werd ze voorzitter van het Huis, toen de Democraten de meerderheid behaalden. Na 2011 raakte haar partij de controle kwijt, maar sinds 2019 geeft Pelosi weer leiding aan de Kamer.

Aanvaller
Lees ook:
Aanvaller Pelosi 'was op zelfmoordmissie', politie greep laat in

Gisteren werd duidelijk dat de Republikeinen definitief de meerderheid in het Huis hebben veroverd bij de tussentijdse verkiezingen. Die nederlaag van de Democraten was verwacht, maar pakte uiteindelijk minder dramatisch uit dan ze vooraf vreesden. Pelosi zei eerder al blij te zijn dat de Democratische kandidaten in het hele land 'de verwachtingen zwaar overtreffen'.

Pelosi 'een beest'

Met nog zes zetels te verdelen hebben de Republikeinen er 218 in handen, de Democraten 211. De Republikein Kevin McCarthy wordt naar verwachting nu de nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.

Pelosi was geregeld het doelwit van felle kritiek van Republikeinen. Eind vorige maand werd haar man, Paul Pelosi, in hun woning in San Francisco aangevallen door een man met een hamer. Die zou op zoek zijn geweest naar Nancy Pelosi. Voormalig president Donald Trump noemde haar kort daarna 'een beest'.

Dit
Lees ook:
Dit gaan de Republikeinen doen nu ze weer macht hebben in Washington