Ga naar de inhoud
'Met hakken over de sloot'

Biden feliciteert Republikeinen met behaalde meerderheid in Huis

Het Capitool, het Amerikaanse parlementsgebouw. Beeld © ANP / AP

De Republikeinen hebben een nipte meerderheid behaald in het Huis van Afgevaardigden, de Amerikaanse Tweede Kamer. President Joe Biden heeft de partij daarmee gefeliciteerd. 'Een paar weken geleden dachten Republikeinen nog een overweldigende meerderheid te kunnen veroveren, maar het is met de hakken over de sloot', zegt correspondent Erik Mouthaan.

Volgens CNN en andere Amerikaanse media heeft de Republikeinse partij een 218e zetel behaald in het Huis van Afgevaardigden. Zoveel zetels zijn nodig om het 435-zetels tellende Huis te controleren, dat nu rood kleurt. De afgelopen jaren hadden de Democraten een meerderheid in het Huis. 

Beëdiging in januari

"Het Republikeinse Huis zal in januari worden beëdigd en dan meteen beginnen met hoorzittingen over immigratie" zegt correspondent Erik Mouthaan. Hij verwacht dat het Huis dan ook een wetsvoorstel om de uitbreiding van de Belastingdienst ongedaan zal maken.

Fractievoorzitter Kevin McCarthy zal naar verwachting 'speaker of the house' worden, een post die veel meer omhelst dan het Kamervoorzitterschap. Deze speaker bepaalt welke wetten behandeld worden en is tweede in lijn voor het presidentschap. Dat laatste wil zeggen dat als president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris allebei zouden sterven, deze Republikein de president van de VS wordt. 

De komst van McCarthy betekent ook dat Nancy Pelosi vertrekt als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.

Biden wil samenwerken

Biden verklaarde dat hij ernaar uitkeek om samen te werken met de Republikeinen in het Huis om zo 'resultaten te bereiken voor hardwerkende families'. "Het Amerikaanse volk wil dat we iets voor elkaar krijgen. Ik ben bereid met iedereen, Republikeinen of Democraten, samen te werken om dat voor hen te bewerkstelligen", zei hij verder. 

Kritiek
Lees ook:
Kritiek op Trump zwelt aan binnen Republikeinse partij: 'Kiezer wil minder extremen'

McCarthy reageerde op Twitter op de overwinning van zijn partij. "Republikeinen hebben het Huis officieel 'geflipt'", schreef hij. "Amerikanen zijn eraan toe een nieuwe weg in te slaan en de Republikeinen in het Huis zijn er klaar voor om dat waar te maken."

Nog altijd niet alle uitslagen

Nog niet alle uitslagen van de midterms, nu ruim een week geleden, zijn binnen. Het wachten is nog op een aantal kiesdistricten. Sinds de tussentijdse verkiezingen in de VS werd al wel een nipte overwinning van de Republikeinse partij voorspeld.

Dit weekend werd duidelijk dat de Democraten de controle in de Amerikaanse Senaat behouden. Dat is vergelijkbaar met de Eerste Kamer in Nederland.

Bekijk ook: Trump-fan dolblij met aankondiging oud-president

02:29
Donald Trump heeft de knoop doorgehakt: hij doet wederom een gooi naar het presidentschap van Amerika. Zijn trouwe fans zijn dolblij, zoals Dion Cini.