Ga naar de inhoud
Zeldzaam moment

Trudeau treft pissige Chinese president: 'Je hebt alles naar de pers gelekt'

Chinese president Xi openlijk pissig op Canadese premier

00:34

Een zeldzaam moment van irritatie bij de Chinese president Xi Jinping is op camera vastgelegd tijdens de G20-top in Indonesië. Te zien is hoe Xi de Canadese premier Justin Trudeau tot de orde roept. 'Alles wat wij besproken hebben is naar de pers gelekt en dat is ongepast', zegt Xi.

Xi Jinping, de president van China, en de Canadese premier Justin Trudeau spraken elkaar eerder deze week achter gesloten deuren. Het was de eerste keer in jaren dat de twee leiders elkaar ontmoetten.

Trudeau 'niet oprecht'

Na afloop van het gesprek lekte via buitenlandse media uit dat Trudeau gesproken zou hebben over vermeende Chinese spionage en inmenging in de Canadese verkiezingen.

De Chinese president Xi heeft Trudeau via zijn vertaler verweten 'niet oprecht' te zijn. Dat gebeurde in de marge van de G20-top op het Indonesische eiland Bali. Bekijk het opmerkelijke fragment hier:

Chinese president Xi openlijk pissig op Canadese premier

00:34

Xi staat naast Trudeau en zegt via zijn vertaler dat 'alles wat besproken werd met Trudeau aan de pers is gelekt'. Vermoedelijk doelt hij op het gesprek dat hij eerder deze week had.

Wel een hand

Trudeau glimlacht en knikt eerst vriendelijk, maar onderbreekt de vertaler vervolgens. "In Canada geloven we in een vrije, open en openhartige dialoog. Dat is wat we zullen blijven doen", zegt de Canadese premier. "We zullen constructief blijven samenwerken, maar er zijn dingen waar we het niet over eens zullen zijn", vervolgt Trudeau.

Xi onderbreekt Trudeau vervolgens en zegt tegen de Canadese premier dat 'we daarvoor eerst de voorwaarden moeten scheppen'. De twee schudden elkaar vervolgens wel de hand en gaan uit elkaar.

Ontmoeting
Lees ook:
Ontmoeting presidenten VS en China moet band herstellen: dit staat er op het spel

De BBC noemt het voorval een 'ongemakkelijk moment' waar de ware aard van de Chinese president te zien is. The Guardian schrijft dat de op camera vastgelegde irritatie van Xi 'zeldzaam' is. De Britse krant schrijft dat zijn openbare optredens normaliter zorgvuldig voorbereid zijn.

Drie uur met Biden gesproken

De verhoudingen tussen China en Canada zijn gespannen sinds de arrestaties van Canadezen in China in 2018. Dat gebeurde nadat Huawei-topvrouw Meng Wanzhou vast kwam te zitten in Canada.

China
Lees ook:
China heeft illegale politiebureaus in Nederland: aanwijzingen voor intimidatie

President Xi sprak op Bali ruim drie uur met zijn Amerikaanse collega Joe Biden, een belangrijk gesprek vanwege de moeizame relatie tussen de twee. Ook ontmoette de Chinese regeringsleider de Franse president en Australische premier.

'Contact met China niet eenvoudig'

Tegen verslaggevers zei Trudeau na afloop van het incident dat het contact met China 'niet eenvoudig zal zijn' maar hij er alles aan zal doen om 'constructief en direct betrokken te blijven' en tegelijkertijd aandacht te blijven vragen voor zaken als mensenrechtenschendingen. 

Mysterie
Lees ook:
Mysterie rond wegsturen oud-president China op partijcongres: 'Xi ligt op ramkoers'