Ga naar de inhoud
Omgekomen tijdens werk

Pools boerendorpje opeens wereldnieuws, Przewodów rouwt om Bogdan en Boguslaw

'Het was een geweldige man': verdriet in door raket geraakt Pools dorp

01:04

Nietsvermoedend gingen ze naar hun werk, een dag later is hun dood wereldnieuws. De Poolse Bogdan en Boguslaw kwamen gisteren om het leven bij de raketinslag in het dorp Przewodów. De mannen werden 60 en 62 jaar.

Iets meer dan vijfhonderd inwoners telt het boerendorp Przewodów. Tot gisteren hadden maar weinig mensen van het plaatsje gehoord. Het dorp heeft een kerk, een school, een begraafplaats en een aantal boerenbedrijven.

Het ligt in de regio Lublin op nog geen 10 kilometer afstand van de grens met Oekraïne. Het oudste slachtoffer woonde er. De 60-jarige andere man kwam uit het dorp Setniki iets verderop.

Poolse media schrijven over de dood van de mannen en de impact die de gebeurtenis heeft op de gemeenschap. Achternamen worden in officiële bronnen niet genoemd, de slachtoffers worden beschreven als Boguslaw W. (62) en Bogdan C. (60).

Tractorchauffeur en magazijnmedewerker

Volgens Dziennik Wschodni, een regionale krant van de regio Lublin, werkten de twee bij een graandrogerij. De één was magazijnmedewerker, de ander tractorchauffeur. De 62-jarige W. zou al 40 jaar voor het graanbedrijf werken.

Raketinslag
Lees ook:
Raketinslag Polen kwam mogelijk door Oekraïense luchtafweerraket

Op beelden die zijn gemaakt van de plek waar de explosie plaatsvond, is een uitgebrande tractor met aanhangwagen te zien. Of een van de mannen ook die tractor bestuurde op het moment van de inslag, is onbekend.

Eerste beelden uit Polen: twee doden door raketten

00:46
De eerste beelden die gisteren werden gemaakt kort na de raketinslag in Polen.

Wat is er gebeurd?

Voor het eerst sinds de oorlog in Oekraïne is een raket neergekomen in een NAVO-land. Vlak over de grens met Oekraïne landde een raket in het Poolse dorp Przewodów. Twee mensen kwamen daarbij om het leven.

Er zijn aanwijzingen dat de raket afkomstig is uit Oekraïne. Het zou volgens Amerikaanse inlichtingendiensten gaan om een luchtafweerraket van het type S-300. Die zijn weliswaar van Russische makelij, maar worden ook gebruikt door het Oekraïense leger.

Ook NAVO-chef Jens Stoltenberg zegt dat de eerste bevindingen erop duiden dat er een ongeluk met een een Oekrains luchtafweerraket is gebeurd. Vandaag kwam de NAVO op verzoek van Polen bijeen.

De Poolse president spreekt van een 'eenmalig incident' en vraagt iedereen kalm te blijven. Wereldleiders zijn momenteel bij elkaar op Bali voor de G20-top.

Een groot gedeelte van de Poolse bevolking is katholiek. Ook in Przewodów is het geloof alom aanwezig. Poolse kranten en nieuwswebsites schrijven over de pastoor, die vertelt dat er 'een grote tragedie is gebeurd' in zijn gemeenschap. "Ik kende beide slachtoffers en hun families. Het waren buitengewoon vriendelijke mensen."

Rookwolken

Veel inwoners van Przewodów hebben de explosie gehoord of gezien. Er wordt door inwoners gesproken over een 'suizend' geluid. Sommigen hebben ook iets door de lucht zien vliegen. Op sociale media circuleert een video die kort na de inslag zou zijn gemaakt, waarop rookwolken te zien zijn. Dat beeld is vooralsnog niet te verifiëren.

Hoogspanning
Lees ook:
Hoogspanning na fatale raketinslag in Polen: dit moet je weten

Op een paar honderd meter afstand van het graanbedrijf staat een basisschool. De kinderen zijn veilig: de inslag gebeurde na schooltijd. Er zitten zo'n 80 kinderen op de school, ook uit omliggende dorpen.

Terwijl het gebied rondom de school wemelt van de journalisten en partijen die de raketinslag onderzoeken, is het vandaag stil in de klas. Veel kinderen zijn niet komen opdagen, de schok in het dorp is te groot.

'Juffen staan voor iedereen klaar'

Voor alle betrokkenen zou psychologische hulp beschikbaar zijn. Op Facebook schrijft de school dat de lessen morgen volgens planning doorgaan en dat 'de juffen klaarstaan om zowel ouders als kinderen te helpen'. Een medewerker van de basisschool zou de vrouw zijn van een van de slachtoffers.