Ga naar de inhoud
Zelfrijdende auto's

Tesla meldt nieuwe dodelijke ongelukken met automatische piloot

In een maand tijd zijn er in de Verenigde Staten twee nieuwe dodelijke ongelukken gebeurd met zelfrijdende Tesla's, meldt de autofabrikant. Daarmee komt het totaal sinds juni vorig jaar op zestien.

De nieuwe ongelukken werden gemeld tussen half september en half oktober, in beide gevallen in een Tesla Model 3. Sinds halverwege vorig jaar zijn alle autoproducenten verplicht om ongelukken met een automatisch besturingssysteem door te geven aan de overheidsdienst.

Tesla's worden ook in Nederland standaard geleverd met opties voor automatisch rijden. Of er in ons land hiermee ongelukken zijn gebeurd is niet bekend.

China
Lees ook:
China onderzoekt dodelijk ongeluk met 'op hol geslagen' Tesla

Sinds augustus vorig jaar loopt er ook een onderzoek naar de werking van de automatische piloot van auto's van Tesla. Er wordt vooral gekeken naar hoe de techniek reageert als er een ongeluk is gebeurd, nadat er meerdere botsingen waren geweest met hulpverleners en andere voertuigen. Dit onderzoek is onlangs geïntensiveerd.

Begin november gebeurde er in China een dodelijk ongeluk met een Tesla Model Y. Volgens het Chinese Jimu News probeerde de 55-jarige bestuurder de auto te parkeren toen de Tesla uit zichzelf op hoge snelheid wegreed. Op camerabeelden is te zien dat de automobilist de auto slechts kan bijsturen, maar de elektrische wagen niet onder controle krijgt: