Ga naar de inhoud
Oorlog in Oekraïne

Raketinslag Polen kwam mogelijk door Oekraïense luchtafweerraket

Agenten doen onderzoek bij de plek waar de raket insloeg. Beeld © AFP

Er zijn aanwijzingen dat de raket die een dorp in Oost-Polen trof en twee doden tot gevolg had, afkomstig is uit Oekraïne. Het zou gaan om een luchtafweerraket.

De informatie is afkomstig van Amerikaanse inlichtingendiensten en zou gedeeld zijn door president Joe Biden aan andere staatshoofden en regeringsleiders die aanwezig zijn op de G20-top op Bali. Dat melden verslaggevers van het Duitse persbureau DPA die aanwezig zijn op het Indonesische eiland.

Biden zou hebben gezegd dat het een luchtafweerraket van het type S-300 was die Polen trof. Die zijn weliswaar van Russische makelij, maar worden ook gebruikt door het Oekraïense leger.

'Afgevuurd op Russische raket'

Het Amerikaanse persbureau AP meldt een soortgelijk bericht op basis van informatie van Amerikaanse functionarissen. Volgens hen zouden de eerste bevindingen erop wijzen dat de bewuste raket door Oekraïense troepen was afgevuurd op een inkomende Russische raket.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft zich net als eerder premier Rutte uitgesproken voor een uitgebreid onderzoek naar de raketinslag in het Poolse plaatsje Przewodów. Daarbij kwamen zeker twee mensen om het leven. De situatie is zeer riskant, omdat Polen lid is van de NAVO en een aanval op één wordt gezien als een aanval op alle NAVO-bondgenoten. De NAVO komt mogelijk vandaag al in een spoedzitting bijeen op verzoek van Polen om de kwestie te bespreken.

Bekijk ook: Spoedoverleg NAVO na raketinslag Polen

01:08
Minister-president Mark Rutte is in Bali bij het spoedoverleg van de NAVO naar aanleiding van de raketinslag in Polen.