Ga naar de inhoud
Veel ontwikkelingen

Hoogspanning na fatale raketinslag in Polen: dit moet je weten

Een CNN-verslaggever in het Poolse dorpje waar de raket voor twee doden zorgde. Beeld © ANP / Darek Puchala / Anadolu Agency

Vlak over de grens met Oekraïne ontplofte in Polen gistermiddag een raket. Twee mensen kwamen daardoor om het leven. In de uren die volgden is op hoog niveau gesproken over de ontstane situatie. Vanochtend komt de NAVO op verzoek van Polen bijeen. Veel is nog onduidelijk, maar hier lees je wat we op dit moment weten over de aanval en de reactie van de wereld daarop.

Hoofdpunten

Voor het eerst sinds de oorlog in Oekraïne is een raket gisteren neergekomen in een NAVO-land. Op zo'n 15 kilometer van de Oekraïense grens landde een raket in het Poolse dorp Przewodów. Twee mensen kwamen daarbij om het leven.

Russische makelij

Volgens de Poolse president Andrzej Duda gaat het 'waarschijnlijk' om een raket die door Rusland is gemaakt. Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken gaat een stap verder en is er zeker van dat het om een raket van Russische makelij gaat.

Frankrijk zegt in een reactie hierop dat voorzichtigheid geboden is: de herkomst van de raket zegt volgens de Fransen niet zoveel, omdat verschillende landen deze raketten gebruiken. 

De Amerikaanse president Joe Biden zou tegen wereldleiders op de G7-top hebben gezegd dat de raket uit Oekraïne kwam. Hij zou hebben gesproken over een luchtafweerraket van het type S-300. Die zijn weliswaar van Russische makelij, maar worden ook gebruikt door het Oekraïense leger.

Biden liet eerder al weten dat de raket waarschijnlijk niet vanuit Rusland is afgevuurd.

Zelenski:
Volg hier ons liveblog:
Zelenski: raket die in Polen neerkwam niet afkomstig uit Oekraïne

Wie de raket heeft afgevuurd, weet Polen niet zeker. Daar moet meer onderzoek naar worden gedaan.

Artikel 4 vs. Artikel 5

De NAVO komt vanochtend bijeen in een spoedoverleg op grond van Artikel 4, wat betekent dat 'de territoriale integriteit of veiligheid van een van de landen wordt bedreigd'. De Poolse president Duda heeft hierom verzocht.

Er is nog geen sprake van Artikel 5, het alom bekende principe dat een aanval op één een aanval op allen is. Het verschil tussen deze twee artikelen legt politiek verslaggever Fons Lambie uit in dit artikel.

Vanochtend
Lees ook:
Vanochtend spoedoverleg NAVO na mogelijke raketaanval Rusland

Vannacht is er aan alle kanten op hoog niveau overleg gevoerd over de situatie in Polen. Premier Rutte sprak samen met de leiders van G7-landen, onder wie ook VS-president Joe Biden, in Bali over de situatie. In een verklaring spreekt Europa over 'barbaarse raketaanvallen op Oekraïne' en een 'explosie in het oosten van Polen'.

Biden na G7-overleg

Veel westerse leiders vragen om meer onderzoek en zeggen nauw betrokken te zijn bij Polen, dat probeert te achterhalen wat er precies is gebeurd. Volgens president Biden is het 'onwaarschijnlijk' dat de raket vanuit Rusland werd afgevuurd, maar de Amerikaanse president wilde daar verder niet op ingaan.

VN-chef Antonio Guterres heeft gewaarschuwd dat het 'absoluut essentieel' is dat voorkomen wordt dat de oorlog in Oekraïne escaleert. 

Reactie Kremlin

Rusland ontkent raketten te hebben afgevuurd bij de Pools-Oekraïense grens en spreekt van een opzettelijke provocatie. Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov zei dat hij geen informatie had over de explosie waarbij twee doden vielen.

Bekijk de eerste beelden van de plek waar de mogelijke raketinslag plaatsvond:

Eerste beelden uit Polen: twee doden door raketten

00:46
In een Pools grensdorpje zijn twee doden gevallen na een mogelijke raketinslag.