Ga naar de inhoud
'Uitzonderlijk vroeg'

Trump kandidaat voor Amerikaanse presidentsverkiezingen 2024

Donald Trump kondigde vannacht aan opnieuw president te willen worden. Beeld © ANP / AP

Donald Trump wil opnieuw president van de Verenigde Staten worden. Vannacht heeft hij zijn kandidatuur ingediend zodat hij weer mee kan doen met de presidentsverkiezingen van 2024. 'Het is heel opmerkelijk dat hij dit zo vroeg doet', vindt correspondent Erik Mouthaan.

De gooi naar het presidentschap komt niet als een verrassing. Eerder deze maand maakte hij bekend een 'zeer grote aankondiging' te doen. 

Nog voordat het vannacht om 03.00 uur (Nederlandse tijd) zover was, meldden buitenlandse media dat Donald Trump de papieren had ingediend waarmee hij zich kandidaat stelt voor het presidentschap.

Kritiek
Lees ook:
Kritiek op Trump zwelt aan binnen Republikeinse partij: 'Kiezer wil minder extremen'

De oud-president begon even later een toespraak vanuit zijn resort Mar-a-Lago in Florida. Daarin zei de 76-jarige dat 'de comeback van Amerika nu begint'.

'Groots en glorieus'

"Om Amerika weer groots en glorieus te maken kondig ik vanavond mijn kandidatuur aan voor het presidentschap", zei Trump. Deze aankondiging wordt gezien als het begin van zijn verkiezingscampagne. 

"Trump is de enige president uit de geschiedenis die twee keer geïmpeacht werd", zegt correspondent Erik Mouthaan. "Hij weigerde zijn verlies te aanvaarden, zette een menigte op die het parlement bestormde en weigerde op traditionele wijze de macht over te dragen aan zijn opvolger."

Trump
Lees ook:
Trump strijdt in rechtbank door tegen Twitter-verbod

Trump is de eerste formele Republikeinse presidentskandidaat. Als andere kanshebbers worden onder anderen de gouverneur van Florida, Ron DeSantis, en Trumps eigen voormalige vicepresident Mike Pence genoemd.

Fox News zond niet hele toespraak uit

De toespraak van Trump werd live uitgezonden door verschillende Amerikaanse televisiezenders. Mouthaan vond het wel opvallend dat zelfs Fox News, de zender die Trump tijdens zijn presidentschap veel aandacht gaf, niet de hele toespraak uitzond. "Ook de zaal reageerde niet heel enthousiast", zegt Mouthaan. 

De aankondiging van Trump is ongebruikelijk vroeg, zelfs in een land dat bekendstaat om zijn langdurige presidentiële campagnes. Het wordt in Washington gezien als een poging andere Republikeinen de pas af te snijden - en om mogelijke strafrechtelijke vervolging af te wenden.

Juridische strijd

De kans bestaat dat Trump zijn kandidaatschap nu als argument gebruikt in zijn juridische strijd, denkt Mouthaan. "Kijk, ze zitten achter me aan omdat ik me gemeld heb als kandidaat", zou hij mogelijk kunnen zeggen. 

Mocht Trump in 2024 de presidentsverkiezingen winnen, dan wordt hij de tweede Amerikaanse president ooit die twee niet-opeenvolgende termijnen dient. Grover Cleveland, wiens tweede periode eindigde in 1897, was de eerste en laatste die dit lukte. Maar dat lang niet alle Republikeinen blij zijn met Trump, legden we gisteren uit in dit artikel.

Democraten
Lees ook:
Democraten behouden meerderheid Senaat na winst in Nevada