Ga naar de inhoud
'Kalm blijven'

Polen: raket van Russische makelij, president spreekt van 'eenmalig incident'

De Poolse president Andrzej Duda gaf gisteravond een persconferentie. Beeld © ANP / EPA

Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat het dorpje Przewodów, vlak over de grens met Oekraïne, gisteren getroffen is door een raket die in Rusland is gemaakt. Daardoor zijn twee mensen om het leven gekomen. De Poolse president zegt dat het om een eenmalig incident gaat.

Hoewel volgens het Poolse buitenlandministerie vaststaat dat de door Rusland gemaakte raket om 15.40 uur neerkwam op Pools grondgebied, zegt de Poolse president Andrzej Duda 'niet zeker te weten wie de raket afvuurde'.

Om uitleg gevraagd

De Russische ambassadeur in Polen is daarom gevraagd uitleg te geven over het incident. Het Kremlin ontkent een raketaanval te hebben uitgevoerd. 

Vanochtend
Lees ook:
Vanochtend spoedoverleg NAVO na mogelijke raketaanval Rusland

President Duda zegt dat 'er geen indicatie is dat het incident van vandaag zich zal herhalen'. Het gaat volgens hem om een 'eenmalig incident' en hij zegt dat iedereen kalm blijft. Vanochtend zal tijdens een spoedoverleg van de NAVO volgens Duda waarschijnlijk artikel 4 geactiveerd worden, meer daarover lees je in dit artikel.

Kalm blijven

De Poolse premier Mateusz Morawiecki zegt ook dat 'de oorzaak van de explosie nog wordt onderzocht'. Hij zegt dat het luchtruim boven zijn land extra in de gaten wordt gehouden en vraagt alle Polen kalm te blijven. 

De Poolse president Duda heeft ook met zijn Amerikaanse collega Joe Biden gesproken over het incident. De Verenigde Staten beloven 'nauw betrokken' te blijven terwijl de precieze omstandigheden van de raketinslag worden onderzocht.

Aan alle kanten wordt intussen hoog overleg gevoerd over de ontstane situatie, meer daarover lees je in ons liveblog

Bekijk ook: defensie-expert zegt dat we het hoofd koel moeten houden

01:50
Defensie-expert Patrick Bolder denkt dat de NAVO escalatie zal willen voorkomen.