Ga naar de inhoud
'Doelbewuste provocatie'

Crisisoverleg Polen na melding over Russische raketten bij grens Oekraïne

Eerste beelden uit Polen: twee doden door raketten

00:46

Volgens Poolse media zijn in het Poolse grensgebied met Oekraïne twee Russische raketten neergekomen. Hierbij zijn zeker twee mensen om het leven gekomen. De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft een spoedzitting met de Poolse veiligheidsraad belegd.

Een hoge functionaris van de Amerikaanse inlichtingendiensten heeft het incident bevestigd. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft in eerste reactie juist laten weten dat het de berichtgeving rondom het incident nog niet kan bevestigen. Wel gaf het Pentagon aan ieder stuk NAVO-grondgebied te willen verdedigen.

De raketten zouden zijn neergestort in het dorp Przewodów, op zo'n 15 kilometer van de grens met Oekraïne. Het dorp kent zo'n 700 inwoners. Volgens de Poolse zender Radio Zet zou het gaan om brokstukken van een raket die door de Oekraïense strijdkrachten werd geraakt.

'Doelbewuste provocatie'

Rusland heeft het incident inmiddels een 'doelbewuste provocatie' genoemd. Volgens het Russische ministerie van Defensie zijn de berichten bedoeld om de spanningen verder op te voeren. Ook zouden er geen aanvallen zijn uitgevoerd vanuit Rusland op doelwitten in de buurt van de grens, zegt het ministerie. 

Het incident ligt uiterst gevoelig omdat de raketten neerkomen in een NAVO-land. In de westerse defensiealliantie zijn de bondgenoten verplicht elkaar te helpen bij een aanval.

Defensiespecialist Patrick Bolder denkt dat we ervan uit kunnen gaan dat de NAVO bijeen zal komen voor vergadering. "Het is de vraag: wat gaat Rusland zeggen? De kans is groot dat het een ongeluk is, maar als het echt een provocatie zou zijn richting het Westen, dan is het wel linke soep. Maar de Russen zullen dit nooit toegeven."

Verschillende NAVO-bondgenoten reageren fel. "Het criminele Russische regime vuurde raketten af die niet alleen gericht waren op Oekraïense burgers, maar die ook op NAVO-grondgebied in Polen zijn geland. Letland staat volledig achter de Poolse vrienden en veroordeelt deze misdaad", twitterde de Letse minister van Defensie, Artis Pabriks.