Ga naar de inhoud
Na speech Zelenski

Raketinslagen in Kiev, minister Hoekstra en delegatie naar schuilkelder

Minister Hoekstra vanuit schuilkelder: 'We moeten wapens blijven leveren'

02:15

In de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn twee raketinslagen geweest, meldt burgemeester Vitali Klitsjko. Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken, die met een delegatie in Kiev is, ging na het afgaan van het luchtalarm de schuilkelder in. Na drie uur kon hij weer naar buiten.

Getuigen meldden eerder al dat twee explosies te horen waren na een luchtalarm. Ook is zwarte rook te zien boven de stad. Volgens Klitsjko zijn twee wooncomplexen geraakt door de raketten.

Een paar uur voor de explosies sprak de Oekraïense president Volodimir Zelenski via een videoverbinding op de G20-top. Hij negeerde daarbij nadrukkelijk G20-lid Rusland door structureel over de 'G19' te spreken, zoals te zien is in deze video:

Zelenski negeert Rusland op G20 en presenteert eisen voor vrede

01:38

Zijn stafchef Andri Jermak trekt op Twitter een duidelijk verband tussen de explosies en de speech. "Rusland reageert op Zelenski's krachtige speech op de G20 met een nieuwe raketaanval. Denkt iemand nog serieus dat het Kremlin vrede wil? Het wil gehoorzaamheid."

Hoekstra en delegatie schuilen

Minister Hoekstra was bij de Nationale Veiligheidsraad toen meerdere knallen te horen waren en het luchtalarm afging. Het gezelschap is meteen gaan schuilen, meldt een verslaggever van het ANP ter plekke.

Geen
Lees ook:
Geen Poetin, geen Zelenski, maar op de G20 gaat het toch vooral over de oorlog

Er was een raketinslag in de buurt, meldde iemand uit de delegatie. Mogelijk was de stroomvoorziening doelwit van de aanval.

Ontmoeting Zelenski

Het is niet duidelijk of Hoekstra later vandaag de Oekraïense president Volodimir Zelenski nog zal ontmoeten. Een gesprek stond oorspronkelijk wel op de agenda.

Volgens de verslaggever ging tijdens het luchtalarm het leven op straat gewoon door: het verkeer bleef doorrijden en het leek er niet op dat veel mensen de schuilkelder opzochten.