Ga naar de inhoud
China wil staakt-het-vuren

Geen Poetin, geen Zelenski, maar op de G20 gaat het toch vooral over de oorlog

Zelenski tijdens de speech die hij hield vor de G20 Beeld © Reuters

Oekraïne is er fysiek niet bij tijdens de G20-top in Indonesië, maar het gaat op Bali toch echt vooral over de Russische invasie in het land. De Franse president Macron en zijn Chinese collega Xi Jinping spraken er ook over.

Volgens Macron zijn de twee leiders 'vastbesloten' om de escalatie te beëindigen. Xi op zijn beurt pleit voor een staakt-het-vuren en vredesbesprekingen.

Poetin niet aanwezig

Macron laat via Twitter weten samen met Xi op te roepen tot 'respect voor de territoriale integriteit en soevereiniteit van Oekraïne'.

De G20 bestaat uit de 20 grootste economieën van de wereld en Rusland hoort daar ook bij. President Poetin is er niet, in zijn plaats is minister van Buitenlandse Zaken afgereisd. In onderstaande video vertelt premier Mark Rutte - ook aanwezig - dat Lavrov een buitengewoon lompe man is:

Rutte op de G20: 'Russische minister Lavrov is heel lomp'

01:26

De president van Oekraïne, Volodomir Zelenski, is dan weliswaar fysiek niet aanwezig, hij mocht via een videoverbinding wel een toespraak houden. Hij zei ervan overtuigd te zijn dat 'dit het moment is waarop de verwoestende Russische oorlog moet en kan worden gestopt'. 

Druk opvoeren

Ook sprak Zelenski over het mogelijke gebruik van nucleaire bommen in de oorlog. "Er zijn en kunnen geen excuses zijn voor nucleaire chantage", zei Zelenski, waarbij hij de 'G19' - hij wilde Rusland er niet betrekken - nadrukkelijk bedankte voor 'het duidelijk maken hiervan'.

Russische
Lees ook:
Russische minister Lavrov bij G20-top naar ziekenhuis: 'Hartproblemen'

Ook de Indonesische president Joko Widodo sprak tijdens de opening van de G20-top over de oorlog. Hij riep op een nieuwe wereldoorlog te vermijden. "We mogen de wereld niet in delen opdelen. We mogen niet toestaan dat de wereld in een nieuwe wereldoorlog verzeild raakt." Het staatshoofd van het gastland zei ook dat de oorlog in Oekraïne beëindigd moest worden. 

'Mag niet mislukken'

"Vandaag is het oog van de wereld op ons gericht. Zullen we een succes boeken? Of voegen we nog een mislukking toe? Voor mij moet de G20 succesvol zijn, het mag niet mislukken", zegt Widodo.

Premier Rutte zei over de oorlog dat de top niet direct het einde van de oorlog zal betekenen, maar dat het er wel voor kan zorgen dat Rusland nog geïsoleerder komt te staan dan nu al het geval is. "De wereldgemeenschap moet de druk verder opvoeren."