Ga naar de inhoud
Russische 'milieumisdaden'

Oekraïne: oorlog heeft enorme impact op het klimaat

Hulpdiensten op straat in Kiev na een aanval met een drone, ter illustratie. Beeld © ANP / AFP

De Russische invasie van Oekraïne heeft een enorme impact op het klimaat, stelt Oekraïne tijdens de klimaattop in Egypte. De extra uitstoot van broeikasgassen zou even groot zijn als die van 16 miljoen auto's waar twee jaar lang mee gereden wordt.

Dat stelt de Oekraïense minister van Milieu, Roeslan Strilets, tijdens de klimaattop in Sharm-el-Sheikh. De minister zegt dat Oekraïne bewijs verzamelt van 'milieumisdaden' die Rusland heeft begaan sinds de invasie dit voorjaar.

Brandende oliedepots

Dat de Russische invasie in Oekraïne op allerlei manieren invloed heeft op de klimaatdoelstellingen van 2030, legden we vorige week al uit in dit artikel.

Het gaat zowel om voordelen als nadelen. Zo is de energietransitie in een stroomversnelling terechtgekomen en dat is goed voor de lange termijn.

Oorlog
Lees ook:
Oorlog in Oekraïne heeft (pijnlijk genoeg) voordelen voor ons klimaat

De effecten die de oorlog tot nu heeft gehad zijn volgens Strilets in ieder geval 'enorm'. Op basis van eigen berekeningen zegt hij dat in de afgelopen maanden 33 miljoen ton broeikasgas, zoals CO2, in de atmosfeer terecht is gekomen.

Het gaat bijvoorbeeld om de uitstoot van door de Russen aangestoken bosbranden, legt Strilets aan de BBC uit. Ook kwam er veel broeikasgas vrij door ontploffingen bij oliedepots.

Wederopbouw

De wederopbouw van Oekraïne zal nog veel meer klimaatschade veroorzaken. Strilets spreekt van tot wel 49 miljoen ton CO2-uitstoot die daarbij vrij kan komen. Hij stelt dat Rusland hier verantwoordelijk voor is.

Fossiele
Lees ook:
Fossiele CO2-uitstoot dit jaar ondanks goede voornemens naar record

"Rusland heeft onze olie- en gasreserves veranderd in militaire bases", zegt de milieuminister in Egypte. "Door de oorlog zullen we nog meer moeten doen om de klimaatcrisis te boven te komen."

Leefgebied dieren en planten

Volgens Strilets is al bewijs verzameld van 2000 Russische 'milieumisdaden'. Naast bijvoorbeeld aanvallen op drinkwaterbedrijven gaat het ook om het in gevaar brengen van leefgebied van dieren en planten.

Bekijk ook: Zelenski was gisteren in bevrijd Cherson

00:47
De stad was sinds het begin van de oorlog in handen van Rusland, maar werd onlangs bevrijd door het Oekraïense leger.