Ga naar de inhoud
Schadevergoeding

Verkrachtingszaak kost regisseur Paul Haggis nog eens 2,5 miljoen dollar

Regisseur Paul Haggis in New York bij de rechtbank. Beeld © ANP / AP Photo / John Minchillo

De schadevergoeding die de Canadese filmmaker Paul Haggis moet betalen voor het verkrachten van een vrouw valt flink hoger uit. Vorige week kreeg hij te horen dat hij 7,5 miljoen dollar moet betalen, gisteren werd dat bedrag door dezelfde jury verhoogd naar tien miljoen dollar.

Regisseur Paul Haggis is bekend van films als Crash en Million Dollar Baby. Hij kreeg vorige week de eerste schadevergoeding van 7,5 miljoen dollar (ruim 7,3 miljoen euro) aan zijn broek in de civiele rechtszaak. 

'Alleen medelijden met zichzelf'

Het slachtoffer, Haleigh Breest, is een voormalig medewerker van een filmevenement in New York. De inmiddels 69-jarige Oscarwinnende regisseur Paul Haggis nam haar in 2013 na een evenement mee naar zijn hotelkamer waar hij haar dwong tot orale seks en vervolgens overging op verkrachting. Breest was toen 26 jaar oud.

Oscarwinnende
Lees ook:
Oscarwinnende regisseur Paul Haggis verliest verkrachtingszaak

Volgens de advocaat van Breest, Ilann Maazel heeft 'het recht gezegevierd'. Hij zei gisteren tijdens zijn slotpleidooi dat Haggis een forse schadevergoeding moet betalen vanwege zijn 'koude en berekende' gedrag. "De enige met wie hij medelijden heeft, is zichzelf", zei Maazel.

'Mijn naam zuiveren'

Haggis, die in 2006 twee Oscars won met zijn film Crash, beweerde altijd dat de seksuele ontmoeting met wederzijdse instemming was. Het gaat om een civiele zaak, Haggis wordt niet strafrechtelijk vervolgd. Volgens de regisseur heeft de zaak hem financieel geruïneerd, hij gaat dan ook in beroep. "Ik zal sterven om mijn naam te zuiveren", zei Haggis.

Afgelopen zomer werd de regisseur in Italië ook beschuldigd van seksueel misbruik. De rechtbank in de stad Lecce besloot echter geen verder onderzoek in te stellen naar de beschuldigingen.

Regisseur
Lees ook:
Regisseur Paul Haggis (69) in Italië opgepakt voor misbruik jonge vrouw