Ga naar de inhoud
Ook een graf geplunderd

Russen roven wasberen, pauwen en een ezel uit dierentuin van Cherson

De vermeende dief, Oleg Zubkov, met tijgerwelpen in zijn dierenpark op de Krim. Beeld © ANP

Bij hun terugtrekking uit de zuidelijke Oekraïense stad Cherson hebben Russische militairen niet alleen tv-toestellen, auto's en culturele schatten geplunderd, maar ook levende dieren uit de dierentuin. Volgens Oekraïne namen de Russen op hun vlucht onder andere zeven wasberen, twee wolven, pauwen, een lama en een ezel mee.

Op sociale media gaan beelden rond van een man, Oleg Zubkov, die in de dierentuin in Cherson wasberen bij hun staart pakt en in een kooi stopt. Zubkov is de eigenaar van safaripark Taigan Lion Park, dat ligt op het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim. De beelden zijn volgens The Washington Post gefilmd door medewerkers van dat safaripark: 

In andere filmpjes is te zien dat Zubkov en andere mensen niet bepaald zachtzinnig een lama in een busje zonder ramen duwen:

De beelden werden aanvankelijk door het safaripark zelf gepubliceerd, maar later weer verwijderd.

Nadat de beelden in bredere kring gedeeld werden, kwam Zubkov met een reactie: het zou gaan om een 'tijdelijke evacuatie'. "Bij ons zullen de wolven het beter hebben: meer ruimte, zonnig weer op de Krim, en bovendien krijgen ze een mannelijke partner."

Wasbeervlees in blik

Volgens Zubkov gaan alle dieren uiteindelijk terug naar hun eigen dierentuin in Cherson - maar pas nádat Rusland de stad weer ingenomen zal hebben.

"Wij beschouwen dit als een humanitaire missie", ging de eigenaar van het safaripark verder. "Voor onze dierentuin zijn ze niet van belang. We hebben zelf wolven en 75 wasberen."

Daarna maakte hij een soort 'grapje': "We zouden misschien wel wasbeervlees in blik kunnen produceren. Maar serieus: we hebben ze meegenomen om ze in leven te houden. De dieren zijn in goede handen."

Kaart
Lees ook:
Kaart steeds meer geel-blauw, vertrouwen Oekraïne groeit na herovering Cherson

De diefstal van de dieren wordt in Russische media beschreven als een lichtpuntje in de oorlog, waarin Rusland steeds meer terrein prijs moet geven. Cherson was in het begin van de Russische invasie de eerste belangrijke stad die onder de voet werd gelopen. Maar Oekraiënse troepen maken in het oosten en zuiden van het land al enkele maanden een opmars, waarbij de Russische troepen steeds verder teruggedreven worden.

Na de herovering van Cherson sprak de Oekraïense president Zelenski de bevolking toe. Dat zie je in deze video:

'Leve Oekraïne!', Zelenski spreekt inwoners toe in bevrijd Cherson

00:47
De Oekraïense president Volodimir Zelenski is voor het eerst in het bevrijde Cherson. De stad was sinds het begin van de oorlog in handen van Rusland.

Zubkov zat tot eind oktober in de gevangenis op de Krim, omdat hij veroordeeld was voor verwaarlozing. Een van zijn tijgers had een vinger afgebeten van een 1-jarig jongetje. De straf van twee jaar en drie maanden werd al na twee maanden opgeschort. Volgens Zubkov zelf was hij vrijgelaten zodat hij naar Cherson kon reizen om de dieren op te halen.

Huisraad, kunstobjecten en medische apparatuur

Russische troepen zijn berucht om plunderingen in Oekraïne. Vorige maand schepte Vladimir Saldo, de door Rusland aangestelde politiek leider van Cherson tijdens de bezetting, erover op dat Rusland de beenderen uit het graf van Grogori Potemkin had gestolen. Dit was een Russische militair uit de 18de eeuw. Hij zou toen de Krim hebben geannexeerd.

Volgens Oekraïne hebben Russen op hun vlucht alles gestolen wat los en vast zit, waaronder auto's, tv-toestellen en landbouwvoertuigen. Uit het lokale kunstmuseum zouden zo goed als alle kunstobjecten gestolen zijn, die vervolgens opdoken in een museum in de stad Simferopol op de Krim. Uit woningen is veel huisraad verdwenen, uit bibliotheken ontbreken zeldzame boeken. Ook zijn er van een ziekenhuis ambulances, medicijnen en medische apparatuur geroofd.

Bekijk ook: En plots is er kunst: Banksy verrast Oekraïners met muurschilderingen

01:30
In de Oekraïense stad Borodjanka zijn drie muurschilderingen opgedoken. Ze zouden zijn van de wereldberoemde anonieme kunstenaar Banksy.