Ga naar de inhoud
Top begint morgen

Russische minister Lavrov bij G20-top naar ziekenhuis: 'Hartproblemen'

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov Beeld © ANP

Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, is na aankomst op het Indonesische eiland Bali naar het ziekenhuis gebracht. Hij zou hartproblemen hebben.

Dat meldt een journalist van persbureau AP op basis van Indonesische functionarissen. Het is niet duidelijk wat er precies met Lavrov aan de hand is. Zijn ministerie ontkent de berichten en noemt het nepnieuws.

G20-top

Het ministerie deelde een video waarin Lavrov glimlacht en zegt dat de berichten over hem onderdeel zijn van 'een politiek spel'. Maar de gouverneur van Bali zegt dat Lavrov wel degelijk in het ziekenhuis was voor een 'controle'. Hij zou het ziekenhuis inmiddels wel weer hebben verlaten en 'in goede gezondheid' zijn. Het Russische staatspersbureau TASS meldt dat Lavrov in zijn hotel is en zich voorbereidt op de G20-top.

Lavrov is de hoogste Russische functionaris die deze top bijwoont. Die begint morgen. Hij is bij de G20 de vervanger van president Vladimir Poetin, die in Moskou blijft. Zijn aanwezigheid in Indonesië zorgt voor ongemak bij de andere deelnemers.

Westerse landen hebben erop aangedrongen Rusland te weren van de top, maar gastheer Indonesië wilde dat niet. Volgens de Britse krant The Guardian wordt er geen groepsfoto gemaakt omdat de westerse leiders niet met Lavrov willen poseren.

Russische
Lees ook
Russische minister Lavrov: 'We willen helpen regime Oekraïne omver te werpen'

Ontmoeting Biden-Xi Jinping

Op de G20-top staat ook een ontmoeting van de Amerikaanse president Joe Biden en de Chinese leider Xi Jinping op het programma. Het is de eerste keer dat ze elkaar zien sinds Biden begin 2021 aantrad als president. De VS en China hebben een erg moeizame relatie.

In bijna alle grote conflicten die nu spelen, staan ze lijnrecht tegenover elkaar - onder andere Taiwan, Oekraïne en de omgang met techbedrijven. Biden en Xi proberen daarin toenadering te vinden.