Ga naar de inhoud
6 doden, 81 gewonden

22 arrestaties na bomaanslag Istanbul, 'PKK verantwoordelijk'

Angst, verdriet en ontzetting na de aanslag in Istanbul Beeld © AFP

De Turkse autoriteiten hebben 22 mensen opgepakt vanwege betrokkenheid bij de bomaanslag in Istanbul van gisteren, waarbij zes mensen om het leven kwamen en 81 mensen gewond raakten. Onder de arrestanten zou ook degene zijn die het explosief heeft geplaatst.

De bomaanslag zou zijn uitgevoerd door de Turks-Koerdische PKK, zeggen de Turkse autoriteiten. "Volgens onze bevindingen is de PKK-terreurorganisatie verantwoordelijk", aldus binnenlandminister Soylu.

Verdachte vrouw op video

Het bevel voor de aanslag zou gegeven zijn in de Noord-Syrische stad Kobani, waar Turkije in het verleden operaties heeft uitgevoerd tegen de Syrisch-Koerdische militie YPG.

Direct na de explosie doken er video's op waarop te zien is dat een vrouw vlak voor de knal iets achterlaat in de drukke winkelstraat. De Turkse president Erdogan bevestigde dat een vrouw bij de aanslag betrokken was.

In beeld: explosie in drukke winkelstraat Istanbul

00:25
De ontploffing in een drukke winkelstraat is op camerabeelden vastgelegd.

Inmiddels zijn meer dan 50 van de gewonden uit het ziekenhuis ontslagen.

Terreurgroep

De PKK (Koerdische Arbeiderspartij) is als guerrillabeweging actief in het noorden van Irak en wordt ook in Europa en de VS gezien als een terreurgroep. Istanbul is in het verleden vaker het doelwit geweest van Koerdische, islamistische en uiterst-linkse aanslagplegers. 

Na de aanslag van gisteren is in Turkije sprake van hernieuwde waakzaamheid voor politiek gemotiveerd geweld.

Avital
Lees ook
Avital zag aanslag Istanbul gebeuren: 'Het was totale paniek'