Ga naar de inhoud
6 doden, 81 gewonden

Avital zag aanslag Istanbul gebeuren: 'Het was totale paniek'

De Turkse veiligheidsdiensten zijn aan het werk in de Istiklal-straat nadat de aanslag plaatsvond. Beeld © EPA

Met nog behoorlijk wat schrik vertelt Avital Lievendag over de aanslag die vanmiddag plaatsvond in de Turkse stad Istanbul. Avital uit Voorburg was voor de eerste keer in de stad, samen met haar zus en moeder. Ze liepen door de drukke winkelstraat en zagen zo'n 100 meter verder de explosie die aan meerdere mensen het leven kostte. "We zijn nog steeds overstuur."

Het had een mooie vakantiedag moeten worden voor Avital. Ze wandelde met haar familieleden door de talloze straten van de Turkse stad, maakte nog een mooie boottocht over de Bosporus en ging winkelen in de bekende Istiklal-straat. Plotseling hoorde het drietal een explosie. "We stonden op 100 meter afstand, de klap was zodanig dat je het in je lichaam voelde."

Avital pakte haar moeder vast en rende de andere kant op. "Het was erg druk, maar we liepen gelukkig naast elkaar toen het gebeurde. Iedereen begon te rennen en te gillen. Er was totale paniek. We zijn toen op een gegeven moment een grote winkel in gevlucht iets verderop, daar gingen de rolluiken al omlaag toen we binnenkwamen. Dat gaf toch een soort gevoel van veiligheid. Ik heb in die winkel vervolgens meteen mijn man een berichtje gestuurd om te laten weten dat we fysiek in ieder geval in orde waren."

Gevlucht via een steegje

In die winkel heeft het drietal zich vervolgens een tijdje verscholen. "Ik denk zo'n minuut of 10, misschien een kwartier. Toen deed de eigenaar de luiken weer omhoog, maar er kwam ook meteen op dat moment een tweede stroom aan mensen die leken te vluchten. Omdat we op dat moment niet wisten wat er speelde, zijn we niet weggegaan. Uiteindelijk zijn we een kwartier later via de achteruitgang een steegje in gelopen."

Via dat steegje liep het drietal vervolgens zo'n half uur naar hun hotel. "We wilden niet een drukke metro of bus in. Het verkeer stond ook vast omdat er veel hulpdiensten onderweg waren. We besloten dat het beter was om te lopen. Tijdens dat wandelen zagen we nog een politiehelikopter in de lucht, dat gaf geen lekker gevoel. Je gaat er dan toch vanuit dat de dader of daders nog gezocht worden en bent dan toch bang dat er mogelijk nog iets kan gebeuren."

Eenmaal terug in het hotel beseft Avital pas echt wat er gebeurd is. "Op dat moment is er heel veel adrenaline, maar het is natuurlijk erg heftig wat er is gebeurd. We zijn fysiek in orde, maar wel erg van de kaart hierdoor. Morgen is onze laatste dag in Istanbul en dan vliegen we gelukkig weer terug naar huis."

Doden
Lees ook:
Doden en gewonden door bomaanslag in drukke winkelstraat Istanbul

Wat is er precies gebeurd?

In de Turkse stad Istanbul zijn vanmiddag bij een explosie ten minste 6 doden en 81 gewonden gevallen. De ontploffing vond plaats in de drukke Istiklal-straat, een plek waar op het moment van de explosie veel mensen aan het winkelen waren.

De Turkse president Erdoğan laat weten dat de explosie werd veroorzaakt door een bomaanslag. Hij noemde het een 'laffe daad' en zei dat de daders hiervoor gestraft zouden worden.

Volgens verslaggever Pepijn Nagtzaam, woonachtig in de stad, zijn mensen flink geschrokken. "In 2016 was Istanbul meerdere malen doelwit van terreuraanslagen. Ook toen was Istiklal al eens het doelwit. Nota bene een paar honderd meter van de plek waar de explosie nu plaatsvond. De laatste jaren was het rustiger, maar de angst voor aanslagen is nooit weggegaan."

Bekijk ook: Bomaanslag in Istanbul

01:24
Onze verslaggever Pepijn Nagtzaam geeft een eerste reactie vanuit Istanbul.