Ga naar de inhoud
Opsteker voor Biden

Democraten behouden meerderheid Senaat na winst in Nevada

Blijdschap in het Democratische kamp. Beeld © Associated Press

De Democraten behouden de komende twee jaar de controle in de Amerikaanse Senaat. Volgens Amerikaanse media heeft de Democratische senator Catherine Cortez Masto haar Republikeinse tegenstander Adam Laxalt verslagen in de Senaatsverkiezing van Nevada.

Met de herverkiezing van de 58-jarige Cortez Masto, na de herverkiezing van de Democratische senator Mark Kelly in Arizona afgelopen vrijdag, hebben de Democraten nu 50 Senaatszetels in handen. Dat is voor de partij genoeg om nog tot 2024 controle te behouden over de Senaat.

De Republikeinen staan op 49 zetels en zouden nog op 50 kunnen komen, maar in dat geval mag vicepresident Kamala Harris bij een gelijke stemming de doorslag geven.

Abortusrechten

Cortez Masto, oud-procureur-generaal van Nevada, bekritiseerde haar rivaal Laxalt vanwege zijn conservatieve houding jegens abortusrechten en zijn ontkenning van de nederlaag van Donald Trump bij de presidentsverkiezing van 2020. Voor de oud-president is het verlies van Laxalt een nieuwe opdoffer nadat eerder andere kandidaten die zijn steun genoten door de kiezer naar huis werden gestuurd.

De meerderheid in de Senaat is volgens correspondent Erik Mouthaan 'van cruciaal belang voor de Democraten'. "Want zelfs als de Republikeinen in die andere kamer in het parlement, het Huis van afgevaardigden, de meerderheid veroveren, zijn er specifieke dingen die een Democratische senaat kan regelen."

President Joe Biden reageerden dan ook opgetogen. "Het resultaat weerspiegelt de kwaliteit van de kandidaten", zei hij tegen de pers in Cambodja, waar hij aanwezig is voor een top van de ASEAN, de organisatie van Zuidoost-Aziatische landen. 

Alleen Georgia nog

"Deze verkiezing is een overwinning en een rechtvaardiging", zei ook de Democratische senaatsleider Chuck Schumer tijdens een persconferentie in New York. In de winst voor Catherine Cortez Masto ziet Schumer bevestiging dat zijn partij op het juiste spoor zit en ook dat kiezers uiteindelijk niets voelen voor extremistische, door Trump gesteunde kandidaten.

Als de Democraten op 6 december ook nog in Georgia winnen, waar een tweede ronde wordt gehouden omdat de resultaten te dicht bij elkaar lagen, kan de partij haar meerderheid uitbreiden naar 51 zetels.

Verder moet er nog een uitslag komen over het Het Huis van Afgevaardigden, dat te vergelijken is met de Tweede Kamer in Nederland. 

Tussenstand

Wie de controle over het 435-zetels tellende Huis krijgt is nog niet duidelijk, maar de verwachting is dat de Republikeinen daar de meerderheid zullen behalen. Voor een meerderheid zijn 218 zetels nodig. Volgens CNN kunnen de Republikeinen op dit moment rekenen op 211 zetels, de Democraten staan in de tussenstand op 204.

Het is in ieder geval niet de monsterzege geworden waar de Republikeinen op hoopten, zei Erik Mouthaan eerder:

Erik Mouthaan: 'Verwachte monsterzege Republikeinen blijft uit'

00:58
Erik Mouthaan: 'Verwachte monsterzege Republikeinen blijft uit'.