Ga naar de inhoud
Teruggekeerd naar terminal

Inspirator voor Spielberg-film 'The Terminal' overleden, leefde 18 jaar op vliegveld

Mehran Karimi Nasseri op een foto uit 2004. Beeld © ANP / Michel Euler

De Iraanse man die achttien jaar leefde op het Parijse vliegveld Charles de Gaulle, en die de inspiratie vormde voor de film The Terminal van Steven Spielberg, is vandaag overleden. Mehran Karimi Nasseri overleed door een natuurlijke oorzaak in de terminal van de luchthaven, zegt een woordvoerder van het vliegveld tegen persbureau AFP.

De in 1945 geboren Iraniër zat vanaf 1988 in een soort niemandsland op het vliegveld. Vanwege problemen met zijn asielaanvraag kon hij nergens anders heen. In 1999 verleende Frankrijk hem een verblijfsvergunning als vluchteling. Hij woonde daarop korte tijd in Parijs, maar keerde al snel terug naar de vertrekhal van het vliegveld, volgens zijn advocaat omdat hij de luchthaven niet durfde te verlaten.

In 2006 verliet hij Charles de Gaulle alsnog, omdat hij opgenomen moest worden in een ziekenhuis. Het Franse Rode Kruis bracht hem later onder in een hotel. Sinds 2008 woonde hij in een opvanghuis in Parijs. Korte tijd geleden zou hij zijn teruggekeerd naar de luchthaven.

Tom Hanks speelt zijn leven

Karimi Nasseri kwam in Parijs terecht nadat hij vanuit Iran naar Londen, Berlijn en Amsterdam was gevlogen om zijn moeder te zoeken. In elk land werd hij uitgezet omdat hij niet de juiste papieren had. Op Charles de Gaulle bekommerde een netwerk van sympathisanten zich om de Iraniër, die onder meer eten, medische hulp en boeken van hen kreeg.

Zijn situatie inspireerde regisseur Spielberg om The Terminal te maken. In deze film uit 2004 speelt Tom Hanks de hoofdrol. Het verhaal draait om een man die vastzit op de luchthaven JFK in New York nadat in zijn thuisland een revolutie was uitgebroken.

Bekijk ook: Zo kan het ook: vluchtelingen en inwoners arm in arm bij azc

02:09
Tijdens de jaarlijkse Nationale Burendag vandaag zijn azc’s open en kunnen inwoners binnenlopen of dansen, zoals hier in Utrecht. ''Het helpt ons als vluchtelingen om de cultuur beter te begrijpen.''