Ga naar de inhoud
Waterbeleid cruciaal

Klimaatgezant VS: enkele landen willen 1,5 graad niet in slotverklaring klimaattop

Kerry gisteren op de klimaattop. Beeld © ANP / Sedat Suna

Enkele landen verzetten zich op de klimaattop in Sharm-el-Sheikh tegen het plan om in de slotverklaring op te nemen dat de opwarming van de aarde tot 1,5 graad beperkt moet worden. Dat zei de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry vandaag op een persconferentie. De Nederlandse minister Liesje Schreinemacher vroeg aandacht voor watermanagement.

Volgens de Amerikaanse gezant Kerry gaat het om 'een klein aantal landen' dat bezwaar heeft gemaakt om de grens van 1,5 graad expliciet in de slottekst te noemen. Wel zei de klimaatgezant er vertrouwen in te hebben dat de eerder gemaakte afspraken overeind blijven.

Kritische grens

Op de klimaattop in Parijs in 2015 hebben landen afgesproken om de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder de 2 graden, en bij voorkeur tot 1,5 graad. Op de top in Glasgow werd vorig jaar in de slotverklaring erkend dat de gevolgen van klimaatverandering bij 2 graden veel groter zijn dan bij 1,5 graad.

De
Lees ook:
De klimaattop in Egypte, wat kunnen we daarvan verwachten?

Wetenschappers waarschuwen dat boven 1,5 graad de kans veel groter wordt dat bepaalde kantelpunten worden bereikt, waardoor de opwarming nog veel sneller kan gaan. De VN becijferde onlangs dat de wereld met de huidige stand van zaken afstevent op een opwarming van 2,8 graden aan het eind van deze eeuw. De 1,5 graad wordt gezien als een grens die niet mag worden overschreden om de gevolgen van klimaatverandering af te remmen.

Trump

De Amerikaanse president Joe Biden bood vrijdag op de top in Egypte nog zijn excuses aan voor het klimaatbeleid van zijn voorganger, Donald Trump. Die trok de Verenigde Staten terug uit de afspraken van Parijs.

De gevolgen van klimaatverandering zijn bijna overal al merkbaar, maar het is niet vaak zo erg als in de video hieronder. Het hele strand is verdwenen, de stad wordt opgeslokt:

Deze stad wordt opgeslokt door de zee: 'Ramp is onvermijdelijk'

02:36
"Een ramp is onvermijdelijk", zeggen inwoners.

De Nederlandse bijdrage van minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) op 'COP27' in Sharm-el-Sheikh ging over water. "Of er is te veel water, of juist te weinig of het is vervuild", zei ze vandaag in haar speech. "Negen van de tien natuurrampen in de afgelopen tien jaar hadden te maken met water."

Particuliere investeringen

De minister kondigde aan de uitgaven voor water en maatregelen te verhogen. Het gaat om 15 miljoen euro extra in 2023, oplopend tot 40 miljoen euro extra vanaf 2026. "We zullen het geld specifiek gebruiken om de meest kwetsbare landen te ondersteunen."

Fossiele
Lees ook:
Fossiele CO2-uitstoot dit jaar ondanks goede voornemens naar record

Ze benadrukte dat het wereldwijde draagvlak voor klimaatactie vergroot moet worden. Mede daarom is Nederland medeorganisator van de VN-waterconferentie in maart 2023 in New York. "Om landen bewust te maken van het belang van investeringen in water", aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Klimaatadaptatie

Schreinemacher pleitte ook voor meer investeringen van de particuliere sector, met name in ontwikkelingslanden. "Publieke middelen brengen ons een eind op weg, maar voor de rest van die weg is particuliere financiering nodig", zei de minister. "Ik weet dat het niet gemakkelijk is om de broodnodige particuliere financiering te ontgrendelen voor klimaatadaptatie. Maar het kan. Daarom speelt het betrekken van de particuliere sector een sleutelrol in het Nederlandse beleid, met name in Afrika."

Bekijk ook: zo kun je knutselen aan het klimaat

03:36
Wolken maken, of een vulkaanuitbarsting nabootsen, het kan.