Ga naar de inhoud
Onderzoekscommissie

Trump wil niet getuigen over bestorming Capitool en spant rechtszaak aan

Een eerdere zitting van de onderzoekscommissie Beeld © ANP

Voormalig president Donald Trump heeft een rechtszaak aangespannen om te voorkomen dat hij rond 14 november moet getuigen voor een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Deze commissie onderzoekt de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.

Vijf mensen, onder wie een politieagent, stierven tijdens of kort na de rellen van 6 januari 2021, en meer dan 140 politieagenten raakten gewond. Het Capitool liep ook voor miljoenen dollars schade op. De relschoppers hadden het gemunt op onder anderen toenmalig vicepresident Mike Pence en de Democratische topvrouw Nancy Pelosi.

Duizend verklaringen

Een speciale commissie onderzoekt de bestorming. Negen congresleden en een onderzoeksteam namen meer dan duizend verklaringen af en verzamelden 140.000 documenten over de rellen. Ook de rol van oud-president Trump werd onder de loep genomen.

De commissie hield al meerdere openbare hoorzittingen. Daaruit kwam het beeld naar voren dat Trump ervan op de hoogte zou zijn geweest dat het uit de hand liep bij het Capitool, zo'n 15 minuten nadat hij zijn beruchte speech had gehouden. Toch deed hij urenlang niks: hij keek vooral televisie.

Onderzoekscommissie
Lees ook:
Onderzoekscommissie dagvaardt Trump om aanval Capitool

Trump is met een dagvaarding opgeroepen om te getuigen over de bestorming, maar dat wil hij dus voorkomen. De oud-president heeft vrijdagavond een zaak aanhangig gemaakt bij de federale rechtbank in Florida om de dagvaarding van de onderzoekscommissie ongeldig en niet-uitvoerbaar te verklaren.

De oud-president zou volgens die dagvaarding ook documenten moeten overhandigen in verband met zijn rol bij de aanval op het Amerikaanse parlementsgebouw.

Zo ging het er die dag aan toe:

02:00