Ga naar de inhoud
'race voor vernietiging'

Ontbossing in Amazone 'explodeert' in laatste maanden onder Bolsonaro

De voorgaande jaren gingen al grote delen van de Amazone in vlammen op. Beeld © AFP / 2020

De ontbossing van het regenwoud in Brazilië is 'geëxplodeerd' sinds de verkiezingen einde vorige maand, waarin president Bolsonaro verloor. Dat zegt het Braziliaanse Wereld Natuur Fonds na het zien van nieuwe satellietbeelden.

Volgens het WWF lijkt het erop dat boeren in het gebied nog snel hun kans grijpen om stukken bos af te branden, voordat de president op 1 januari aftreedt en plaatsmaakt voor de linkse Lula da Silvia, die heeft aangekondigd zich wel in te zetten voor natuurbehoud en klimaat.

Aangemoedigd

De radicaal-rechtse Bolsonaro is een klimaatscepticus en heeft de afgelopen jaren de boeren in het Amazonegebied geen strobreed in de weg gelegd en ontbossing zelfs aangemoedigd.

Meeste
Lees ook:
Meeste ontbossing Braziliaans Amazonegebied in vijftien jaar

In de maand oktober werd meer dan 900 vierkante kilometer van het Amazone-regenwoud platgebrand, een record voor de maand oktober. In de eerste tien dagen van november lijkt het erop dat er al evenveel oppervlakte van het regenwoud is platgebrand als in de hele maand in 2021. "Zij die profiteren van deze illegale activiteiten zien nu nog een kans", zegt Mariana Napolitano van het WWF. "Maar die kans is aan het verdwijnen."

'Race voor vernietiging'

De natuurorganisatie zegt dat de eerste cijfers van november er beangstigend uitzien en spreekt van een 'race voor vernietiging' in aanloop naar de residentswissel.

Lula, die eerder president was tussen 2003 en 2011, heeft zich altijd ingezet voor het behoud van de Amazone. Het was voor hem ook een belangrijk thema in de strijd om het presidentschap.  

Bekijk ook: Erop of eronder: verkiezingen in Brazilië cruciaal voor de Amazone

03:40
Deze video over Lula en Bolsonaro en hoe ze denken over de Amazone, maakten we voor de verkiezingen