Ga naar de inhoud
Londense klokken slaan weer

Het kostte 90 miljoen, maar de Big Ben maakt weer geluid

De renovatie van de Big Ben is klaar Beeld © ANP

The Big Ben is back. We zijn vijf jaar en 90 miljoen euro verder, maar de renovatie van de Big Ben is eindelijk klaar. In 2023 kun je de bekende toren voor het eerst zelf van binnen bekijken.

Het was vijf jaar lang nogal stil, maar vanaf vandaag zullen de klokken in de Londense toren eindelijk weer elk kwartier luiden. Ook de grootste klok, die als bijnaam Big Ben heeft gekregen. Deze week werden de bellen van het bekende monument al getest.

Vanaf augustus 2017 werd de Elizabeth Tower gerenoveerd, waar de Big Ben zich in bevindt. De klok op de buitenkant van het gebouw, the Great Clock, staat bekend om zijn nauwkeurigheid.

Kosten: 90 miljoen

"Afbrokkelend gesteente, lekkende daken en een geroest uurwerk: de Big Ben was hard aan renovatie toe," zegt correspondent Anne Saenen. De angst was dat als een opknapbeurt nog veel langer op zich zou laten wachten, de schade aan de toren en de klok onomkeerbaar zou zijn.

De renovatie heeft omgerekend meer dan 90 miljoen euro gekost. Anne Saenen mocht als een van de eersten een kijkje nemen:

Uniek kijkje in opgeknapte Big Ben: 'Klok tot op 2 seconden nauwkeurig'

02:03
Anne Saenen kreeg een uniek kijkje in de opgeknapte Big Ben.

Volgens Saenen is de Big Ben een nationaal symbool voor de Britten. "Zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog - toen de Britten vreesden dat de toren doelwit van Nazi-Duitsland zou worden - bleef de klok luiden", vertelt ze. "Dat wordt door Britten nog altijd gezien als vorm van verzet."

De Elizabeth Tower werd niet alleen opgeknapt, maar ook gemoderniseerd. Naast de van kleur veranderende led-lampen die achter de wijzerplaat zijn geïnstalleerd, heeft de iconische toren nu ook een lift. Vanaf 2023 kunnen toeristen van over de hele wereld de toren voor het eerst van binnen bekijken. Tot nu toe was die alleen toegankelijk voor inwoners van het Verenigd Koninkrijk.

Klaprozen voor de Queen

De Britten hebben niet zomaar een dag uitgekozen om de klok weer te horen. Vandaag is namelijk Remembrance Sunday, waarop het Verenigd Koninkrijk de doden uit de twee wereldoorlogen en andere conflicten herdenkt. Om 11.00 uur in de ochtend zal de Big Ben elf keer slaan om het begin aan te kondigen van twee minuten stilte.

Daarnaast worden er ook klaprozen geprojecteerd op de toren, omdat het de eerste Remembrance Sunday is sinds het overlijden van koningin Elizabeth.

Britten
Lees ook:
Britten kunnen zich in de winter verwarmen in openbare gebouwen

In de afgelopen vijf jaar liet de Big Ben alleen van zich horen tijdens speciale momenten, zoals op oudejaarsavond, tijdens de begrafenis van koningin Elizabeth, en toen Groot-Brittannië de Europese Unie verliet.

Dat de klok van de Big Ben vanaf vandaag weer op twee seconden nauwkeurig de tijd laat zien, is heel handig voor veel Londenaren, denkt Saenen. "De wijzerplaat is van ver te lezen. Even omhoog kijken naar de klok doen veel voorbijgangers liever dan naar beneden staren op hun telefoon."