Ga naar de inhoud
Rechtszaak

Complotdenker Alex Jones moet nabestaanden Sandy Hook nog eens 472 miljoen betalen

Alex Jones eind september in de rechtszaal. Beeld © AP

Een Amerikaanse rechter heeft de complotdenker Alex Jones opgedragen nog eens 472 miljoen dollar te betalen aan nabestaanden van een schietpartij op een school. Dat komt boven op het eerdere bedrag van 1 miljard dat Jones al aan andere nabestaanden verschuldigd was, vanwege de complottheorieën die hij verspreid heeft.

Bij een schietpartij op de Sandy Hook-school in de staat Connecticut kwamen in 2012 twintig kinderen en zes leerkrachten om het leven. Jones hield daarna jaren vol dat het allemaal in scène was gezet. Zelfs de rouwende ouders waren volgens Jones volledig verzonnen, gespeeld door acteurs. 

Nabestaanden bedreigd

Dat idee verspreidde hij op zijn populaire platform Infowars. Als gevolg van die complottheorieën werden de nabestaanden bedreigd, zowel op straat als online.

Complotdenker
Lees ook:
Complotdenker Alex Jones moet bijna miljard betalen om samenzweringstheorie

Jones zei over de schietpartij onder meer: "Het was een oefening, een gigantisch theaterstuk. Hebben ze echt een paar kinderen vermoord? Ik weet het niet." En: "Dit moet onderzocht worden. Ze gebruiken dit duidelijk om achter onze wapens aan te gaan."

Geen excuses

Inmiddels heeft Jones toegegeven dat het drama wel degelijk heeft plaatsgevonden, maar hij weigerde voor de rechtbank zijn excuses aan te bieden aan de nabestaanden. Er loopt nog een derde rechtszaak tegen hem, in de staat Texas.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update