Ga naar de inhoud
'Spierballentaal'

Xi Jinping draagt leger op zich voor te bereiden op oorlog: 'Hij probeert statement te maken'

Xi Jinping tijdens zijn toespraak. Beeld © ANP

De Chinese leider Xi Jinping heeft zijn leger opgedragen om zich voor te bereiden op een oorlog. Dat deed hij, in legeruniform, tijdens een bezoek aan een militair centrum in de hoofdstad Peking. "China heeft belang bij de status quo, maar wil ook laten zien aan de rest van de wereld waar het toe in staat is", zegt correspondent Roland Smid.

De Chinese leider vertelde tijdens zijn toespraak dat het leger alle energie die het heeft vanaf nu moet besteden aan de voorbereiding op een oorlog. "Focus al je aandacht op vechten. Het leger moet er staan om de nationale soevereiniteit en veiligheid te waarborgen", zei Xi.

Een specifiek doelwit noemde hij niet, al lijkt hij vooral op Taiwan te doelen. Het eiland voor de Chinese kust is al lange tijd onafhankelijk, maar China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie. 

Recent stuurde China oorlogsschepen naar Taiwanese wateren voor een 'militaire oefening' nadat de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi een bezoek bracht aan het eiland. De Verenigde Staten hebben meermaals aangegeven Taiwan te helpen als het daadwerkelijk tot een aanval van China zou komen.

Economisch belang

Zo'n aanval ligt nog niet direct voor de hand, geeft China-correspondent Roland Smid aan. "Het is voor China, Taiwan en ook de rest van de wereld van belang dat de status quo in stand blijft. Taiwan is voor China een economische brug naar de rest van de wereld. Het belang voor de Chinese economie hiervan is erg groot."

Volgens Smid is het dan ook vooral spierballentaal van de net herkozen president. ''Hij probeert toch even een statement te maken. Het is van groot belang voor Xi om aan te tonen dat hij controle over het leger heeft. Dat is belangrijk voor zijn geloofwaardigheid naar buiten toe."

Komt
Lees ook:
Komt er nu oorlog? Vijf vragen over bezoek Pelosi aan Taiwan

Xi noemde tijdens zijn toespraak geen specifiek doelwit van een mogelijke oorlog. "Dat doet hij bewust. Als hij Taiwan nu specifiek zou benoemen, zou dat de situatie echt compleet op scherp zetten. Daar is niemand op dit moment bij gebaat. China heeft belang bij het behouden van de huidige situatie, maar wil tegelijkertijd wel laten zien aan de rest van de wereld waar het toe in staat is", zegt Smid.

Derde termijn

De leider van de Communistische Partij werd vorige maand voor een derde termijn gekozen. Dit was voorheen onmogelijk, maar omdat hij de grondwet heeft gewijzigd staat er nu geen limiet meer op het aantal termijnen dat de leider van de partij mag dienen. 

Xi heeft er nooit een geheim van gemaakt dat het zijn doel is om Taiwan in te lijven. Volgens hem kan dit probleem 'niet eeuwig doorgeschoven worden op volgende generaties'.

Bekijk ook: dit betekent de herbenoeming van Xi voor ons

03:36
De Chinese leider Xi Jinping blijft: wat betekent dat voor ons?