Ga naar de inhoud
Nieuwe wet

Zonnepanelen verplicht boven alle grote parkeerterreinen in Frankrijk

Al in 2008 had deze supermarkt in het Zuid-Franse Saint-Aunès een met zonnepanelen overdekt parkeerterrein. Beeld © AFP

De Franse Eerste Kamer heeft een verregaande klimaatwet aangenomen: elk parkeerterrein waar meer dan 80 auto's kunnen staan, moet over een paar jaar overdekt zijn met zonnepanelen.

De regel geldt voor bestaande en nog aan te leggen parkeerterreinen. Dat meldt de Britse krant The Guardian

De eigenaren van de parkeerterreinen hebben relatief kort de tijd het zonnepanelendak aan te leggen. Parkeerplaatsen met 80 tot 400 plaatsen hebben vijf jaar om aan de wet te voldoen, maar voor grote terreinen van meer dan 400 plekken moet het binnen drie jaar geregeld zijn. Ten minste de helft van de oppervlakte moet overkapt zijn met panelen. 

Zonnevelden en windparken

De Franse president Emmanuel Macron kondigde in september allerlei plannen aan om het gebruik te stimuleren van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne-energie en windenergie. Hij wil ook het bouwproces van windparken en zonnepaneelvelden versnellen.

Daarnaast roept de overheid de Fransen deze herfst op zuinig te zijn met energie. Om het goede voorbeeld te geven, gaan de lichtjes van de Eiffeltoren een uur eerder uit. 

Bekijk ook: Franse straatacrobaten zetten 'vergeten' lichtreclames uit

01:25
Om energie te besparen mogen winkels in Parijs 's nachts hun neonreclame op de gevel niet aan laten. Toch zijn er nog veel die dat wel doen. Maar veel winkels hebben een noodknop op hun gevel die voor straatacrobaten goed bereikbaar is.