Ga naar de inhoud
Keel opgezwollen

Awaab (2) uit Engeland stierf door schimmel in zijn flat

Beeld © Familiefoto

Een 2-jarige jongen uit het Engelse Rochdale is gestorven door de vele schimmels die er in zijn huurappartement aanwezig waren. De vader van het jongetje zou talloze keren hebben gevraagd om een andere woning bij de woningcorporatie, maar kreeg die nooit.

Het gaat om de 2-jarige Awaab Ishak. Hij stierf in december 2020, een week na zijn tweede verjaardag. Na zijn dood volgde een grondig onderzoek naar de doodsoorzaak van Awaab, onder meer om uit te zoeken of de woningcorporatie nalatig is geweest. Gisteren kwamen tijdens een rechtszaak de eerste onderzoeksresultaten naar buiten.

Schimmel in badkamer en keuken

Awaab woonde samen met zijn vader en moeder in een appartement met één slaapkamer, zo schrijft onder meer de Britse krant The Guardian. Tijdens de rechtszaak werden gisteren foto's van het appartement gedeeld waarop grote hoeveelheden schimmel in de keuken en badkamer te zien waren. Ook in een kast van de slaapkamer zat schimmel.

Minder
Lees ook:
Minder stoken en ventileren, meer schimmel in huis: dit moet je weten

Awaabs vader deed in 2017 voor het eerst melding van schimmel en vochtplekken bij de woningcorporatie. In de jaren die volgden stuurde hij talloze mailtjes en belde hij veelvuldig met klachten over de woning, maar er werd nooit ingegrepen.

Griep en ademhalingsproblemen

Twee jaar geleden, in december 2020, kreeg de 2-jarige Awaab opeens griepverschijnselen en moeite met ademhalen. Hij werd in het ziekenhuis behandeld voor zijn klachten en werd daarna weer ontslagen. Maar twee dagen later verslechterde zijn gezondheidstoestand aanzienlijk. Er werd ademhalingsfalen vastgesteld op de spoedeisende hulp. Hij werd acuut overgebracht naar een ziekenhuis in de buurt, waar hij bij aankomst een hartstilstand kreeg en stierf.

Gisteren deelde de schouwarts zijn conclusies: de keel, luchtpijp en luchtwegen van Awaab waren zo opgezwollen dat hij niet meer goed kon ademhalen. Er waren daarnaast sporen van schimmel in zijn bloed en longen aangetroffen. De schimmels in het huis waren volgens de schouwarts dan ook de meest logische verklaring voor de dood van het jongetje.

Kamer
Lees ook:
Kamer wil huurders zelf recht geven plan te maken voor isolatie woning

Uit de rechtszaak bleek gisteren ook dat in juli 2020 door een deskundige een brief is gestuurd naar de woningcorporatie, waarin ze haar bezorgdheid uitte over de vele schimmels in het huis. Ze gaf aan dat het ernstige gevolgen kon hebben voor de gezondheid van - vooral - kinderen in de woning. Ze deed het dringende verzoek om het gezin een andere woning te geven.

Corporatie neemt verantwoordelijkheid

Er kwam nooit een antwoord op haar brief. De corporatie komt later aan het woord tijdens de verdere behandeling van de rechtszaak. Wel werd gisteren al duidelijk dat het bedrijf heeft aangegeven 'de verantwoordelijkheid voor de schimmelproblemen had moeten nemen en proactiever had moeten handelen'.

Bekijk ook: Microbioloog geeft tips om schimmels te voorkomen

02:11
De verwarming omlaag, ramen dicht, de was op het wasrek laten drogen in plaats van de droger: het zijn allemaal middelen om je energierekening deze winter wat omlaag te krijgen. Maar het veroorzaakt ook juist schimmel in huis.