Ga naar de inhoud
Ruim 2000 jaar oud

Zeldzame vondst in Italiaanse modder: bronzen beelden in perfecte staat

Een van de beelden die in perfecte staat uit de modder werd gehaald. Beeld © ANP / EPA

In Italië hebben archeologen een wel heel bijzondere vondst gedaan. In het modderige water van een spa in de regio Toscane werden meer dan twintig bronzen beelden uit de antieke oudheid gevonden. Ruim 2000 jaar oud, maar de beelden zijn in perfecte staat.

Volgens de Italianen werd er in het land in vijftig jaar tijd niet zo'n belangrijke archeologische vondst gedaan. De laatste keer was in 1972, toen in het zuiden van het land twee Griekse bronzen beelden van krijgers uit de vijfde eeuw voor Christus opdoken.

Beelden van goden

De beelden uit Toscane stellen goden voor, zoals Apollo en Hygieia. Ze werden vereerd in een heiligdom in San Casciano dei Bagni, dat werd gesticht door de Etrusken en vervolgens uitgebreid onder de Romeinen.

Behalve de beelden werden ook offers en zo'n 5000 gouden, zilveren en bronzen munten aangetroffen tijdens de opgravingen op de plek.

De archeologen spreken over een ongeëvenaarde ontdekking uit de tijd dat de oude beschaving van de Etrusken, veroverd door Rome, geleidelijk werd opgenomen in het Romeinse Rijk. Tot nu toe waren uit die periode vooral beelden van het aardewerk terracotta bekend.

Inscripties nog leesbaar

Volgens de onderzoekers gaat het om de grootste collectie bronzen beelden uit de Etruskische en Romeinse tijd die ooit in Italië is ontdekt en een van de belangrijkste van het hele Middellandse Zeegebied.

Archeologen
Lees ook:
Archeologen vinden unieke bijlen in Collendoorn: 'Collega's werden gek'

Het hete bronwater, dat nog steeds bezoekers trekt, bewaarde de vondsten zelfs zó goed dat inscripties in het Etruskisch en Latijn nog steeds zichtbaar zijn, inclusief namen van machtige Etruskische families.

Volgend voorjaar

Volgend voorjaar gaan archeologen verder met opgravingen in de spa. De kunst wordt opgeslagen in een door de Italiaanse autoriteiten gekocht pand in San Casciano, niet ver van de stad Florence.