Ronald de Boer kreeg bakken met kritiek over zich heen toen hij als WK-ambassadeur de vele doden bij de bouw van stadions in Qatar ontkende. De golfstaat heeft echter nog meer van dit soort oud-voetballers die het imago moeten opvijzelen, zoals Xavi, Eto'o en Tim Cahill. Hoe wordt er tegen deze en andere WK-ambassadeurs aangekeken in hun landen?
Ronald de Boer is geliefd in Qatar, waar hij zijn carrière als voetballer afsloot. Niet in de laatste plaats omdat hij het land hielp bij het binnenhalen van het WK. De afgelopen anderhalf jaar was hij actief als zogeheten Legacy Ambassador van het toernooi.
Ook Tim Cahill (Australië), Cafú (Brazilië), Samuel Eto'o (Kameroen) en Xavi (Spanje) zijn door de organisatie aangewezen in eenzelfde rol. De Boer kreeg in ons land veel kritiek op zijn promotiepraatjes voor Qatar, hoe zit het met deze ex-topvoetballers?
Tim Cahill
Cahill wordt gezien als misschien wel de beste voetballer die Australië ooit heeft gekend. Toch zette hij zijn reputatie behoorlijk op het spel toen hij in 2020 bekendmaakte aan de slag te gaan als ambassadeur van het omstreden WK in Qatar.
Volgens Cahill was het een uitgelezen kans om namens het voetbal iets terug te geven aan de regio. Ook dacht hij een positieve verandering te kunnen brengen als het gaat om mensenrechten in het land.
Kritiek is er toch al snel, zo noemt Australisch voetbalcommentator en oud-international Robbie Slater het 'een onnodige beslissing om het meest controversiële WK ooit te promoten'. Ook geloven Australische media zijn beweegredenen niet: het is voor hen duidelijk dat de oud-voetballer het alleen voor het geld doet. Daarnaast wordt het Cahill niet in dank afgenomen omdat ook Australië een miljoenenpoging deed om dit WK te organiseren.
'Verkeerde kant van de geschiedenis'
Op sociale media waren de reacties nog veel heftiger toen Cahill zijn ambassadeurschap bekendmaakte. ''Je staat aan de verkeerde kant van de geschiedenis'', zei iemand op Twitter. Een ander beweerde dat hij bloed aan zijn handen heeft. Weer een ander wees hem toen al op de vele doden die zijn gevallen bij de bouw van de stadions.
Recent kwamen de Socceroos, het Australisch voetbalelftal, met een eigen videoboodschap over het WK. De spelers laten weten blij te zijn dat er bepaalde hervormingen zijn gerealiseerd, maar willen zich ook sterk maken voor acceptatie van LGBTQI+ in het land. Daarnaast benoemen zij ook de vele migrantendoden.
Wat is een Legacy Ambassador?
De organisatie van het WK 2022 in Qatar heeft met Tim Cahill, Ronald de Boer, Xavi Hernández, Cafú en Samuel Eto'o vijf zogeheten Legacy Ambassadors aangesteld. De vijf oud-voetballers zijn voor het toernooi onder andere verantwoordelijk voor promotie van het WK.
Volgens de website van de organisatie is het daarnaast de bedoeling dat de oud-spelers 'de kansen die Qatar 2022 biedt, gebruiken om positieve verandering te brengen in de regio en in de wereld'.
Voorbeelden die gegeven worden zijn onder andere sportevenementen op scholen die worden georganiseerd in Qatar, maar ook in Jordanië en Oman.
Samuel Eto'o
Ook de voormalig topschutter van FC Barcelona sloot zijn carrière af in Qatar. Sinds vorig jaar december is hij de voorzitter van de Kameroense voetbalbond. Enkele maanden later plaatste het Afrikaanse land zich voor het WK.
In de zomer maakte Eto'o een tour door verschillende deelnemende Afrikaanse landen om het WK te promoten. In Ghana, Kameroen en Senegal werd hij vol enthousiasme ontvangen.
Waar Cahill en De Boer zwaar onder vuur zijn komen te liggen, wordt Eto'o in zijn thuisland nauwelijks een verwijt gemaakt. Ook in Qatar zijn ze blij met hem. In 2019 ging hij nog lachend met een groep bouwvakkers op de foto toen hij het Al-Janoub-stadion bezocht, een van de acht speelstadions in Qatar.
Xavi Hernández
De controverse rond de huidige trainer van FC Barcelona ontstond vooral toen hij het democratische Spanje, dat volgens hem niet functioneert, vergeleek met het ondemocratische Qatar.
Xavi deed dat in 2019, twee jaar nadat 'zijn' Catalonië een poging had gedaan om onafhankelijk te worden van Spanje. Zijn uitspraken waren vooral gericht op die gebeurtenissen en de controverse leek zich dan ook eerder te richten op zijn negatieve blik op Spanje.
Over zijn rol als ambassadeur van het omstreden WK wordt nauwelijks gesproken in Spanje. En dat geeft Xavi de kans om zeer positieve uitlatingen te doen. Zo denkt hij dat het spelen van het WK in de winter juist een voordeel is, dat alle voetbalfans positief verrast worden als ze in Qatar zijn en dat het een historisch WK wordt.
Cafú
De wereldkampioen van 2002 verdween snel van het grote podium toen hij in 2008 stopte met voetballen. Cafú werd geen trainer zoals velen. Wel was hij betrokken bij de promotie van het WK voetbal in Qatar. Ook hij is, natuurlijk, uiterst positief over het land en het toernooi.
In zijn eigen land, het voetbalgekke Brazilië, lijkt men niet raar op te kijken van zijn rol als ambassadeur. Na zijn voetbalcarrière hield hij zich via zijn eigen stichting voornamelijk bezig met liefdadigheidswerk. Velen zien het werk dat hij als ambassadeur van het toernooi in Qatar verricht dan ook op deze manier.
Op de sociale media van Cafú waren de negatieve reacties op één hand te tellen toen hij bekendmaakte dat hij had getekend als ambassadeur van het WK voetbal. Veel meer reacties waren er waarin blijdschap, trots en respect wordt geuit door zijn fans.
Ronald de Boer
En dan 'onze' eigen ambassadeur. Ronald de Boer is al jarenlang betrokken bij het WK voetbal in Qatar maar sinds 2021 in deze rol. In maart van dit jaar kreeg hij nog veel kritiek toen hij in het programma Jinek aangaf dat de 6500 geschatte doden door The Guardian 'totale onzin' is.
Vooral online kreeg hij de wind van voren. De Boer werd een 'losgeslagen idioot' genoemd. Ook Amnesty International reageerde op de uitspraken van de oud-voetballer en gaf aan 'moe te zijn om telkens op deze onzin te moeten reageren'.
Vijf ambassadeurs, vijf verschillende verhalen. Waar De Boer en Cahill onder vuur kwamen te liggen, geldt dat in veel mindere mate voor de andere oud-voetballers.
Onze correspondent Olaf Koens maakte deze reportage waarin hij sprak met de arbeidsmigranten die werkten aan de stadions van het WK: