Ga naar de inhoud
Midterm elections

Verkiezingen VS: stemmen op keurige types én lawaaiige schandaalfiguren

Mehmet Oz, beter bekend als Dr. Oz, gisteren bij een verkiezingsbijeenkomst. Beeld © AFP

Vandaag gaan miljoenen Amerikanen weer naar de stembus. Op hun stembiljet kunnen ze vaak niet alleen kiezen uit 'keurige' politici, maar ook uit kleurrijke types die de schandalen aan hun kont hebben hangen.

Bij de 'midterm elections', de verkiezingen halverwege de zittingsperiode van een president, kiezen de Amerikanen een deel van het parlement en een groot aantal andere officiële functies. Wat de midterms zijn en hoe het precies werkt, leggen we in deze video uit:

Tussentijdse verkiezingen VS: 'Biden kan deel macht verliezen'

03:48
Correspondent Erik Mouthaan vertelt hoe de partij van president Joe Biden zijn meerderheid in het parlement zomaar eens kwijt kan raken.

Natuurlijk doen er aan de verkiezingen genoeg politici van onbesproken gedrag mee. Maar ook in de VS barst het van de gelukszoekers, opportunisten en lawaaiige figuren die de schandalen aan hun kont hebben hangen. We zetten een paar opvallende kandidaten op een rij.

1. Footballer met gewelddadig verleden

Eén van de opmerkelijkste kandidaten is de Republikein Herschel Walker. Beroemd als oud-footballspeler wil hij nu senator worden van de Amerikaanse staat Georgia. Hij beweerde bij de FBI en politie te hebben gewerkt, wat later niet waar bleek. Ook zou hij een agressieprobleem hebben en een pistool tegen het hoofd van zijn ex-vrouw hebben gezet. Hij won de voorverkiezingen omdat Donald Trump hem aanwees als zijn favoriet.  

Walker is een fel anti-abortus, maar zou zelf jaren geleden betaald hebben voor een abortus bij zijn toenmalige vriendin. Inmiddels zegt ook een tweede vrouw dat hij haar onder druk zette om abortus te plegen. Deze onthullingen werden nog pijnlijker toen zijn zoon Christian los ging op Twitter in een videoboodschap waarin hij zijn vader aanvalt en een hypocriete leugenaar noemt. 

VS
Lees ook:
VS smult van schandaal rond Republikein die vrouw tot abortus dwong

2. Omstreden tv-dokter

Dr. Oz werd bekend bij het grote publiek als arts in het praatprogramma The Oprah Winfrey Show. Hij promootte vooral afslankproducten en andere middeltjes voor een betere gezondheid. Daarna kreeg hij zijn eigen show op televisie, waarmee hij een fortuin vergaarde.  

Nu probeert Oz, een Republikein, een plek in de Senaat te winnen in swing state Pennsylvania. Een opmerkelijke zet, want de televisiedokter heeft geen politieke ervaring en woonde de afgelopen twintig jaar in de naastgelegen staat New Jersey. Nadat de campagne van start was gegaan, kocht Oz toch een huis in Philadelphia. Hij voert campagne tegen de Democraat John Fetterman. Die had aanvankelijk een ruime voorsprong op Oz, maar daar kwam verandering in:

3. Koploper die hersenbloeding kreeg

Met zijn ruim 2 meter is de Democratische kandidaat John Fetterman een opmerkelijke verschijning. Nu is hij nog luitenant-gouverneur in Pennsylvania, maar hij probeert senator te worden. Dat kon nog weleens lastig worden, want in mei kreeg hij een hersenbloeding en daardoor veranderde alles. Fetterman is aan het herstellen en kan volgens artsen het werk van een senator prima aan. Maar het praten blijft lastig en dat is belangrijk in campagnetijd. 

In een interview met de Amerikaanse zender NBC kreeg Fetterman hulp van een spraakcomputer. De vragen die hij kreeg, kon hij ook lezen op het scherm. In een recent tv-debat met Oz kwam hij moeilijk uit zijn woorden. De grote vraag is of de kiezers vinden dat een senator een beperking kan hebben in deze baan.  

4. Jonge complotdenker

Ze werkte als perschef onder Donald Trump en nu staat ze als één van de jongste kandidaten op het stembiljet. De 25-jarige conservatieve Republikein Karoline Leavitt strijdt voor een plek in het parlement namens de staat New Hampshire. Leavitt is ervan overtuigd dat de presidentiële verkiezingen in 2020 gestolen zijn en dat Trump de echte winnaar is.

Hoewel nooit bewijs is gevonden van grootschalige stemfraude, is Leavitt niet de enige die dit denkt. Deze 'verkiezingsontkenners' staan in 48 van de 50 staten op het stembiljet. In totaal gaat het om ruim de helft van de Republikeinen die meedoen met de tussentijdse verkiezingen.

5. Democraat maakt het spannend

Kathy Hochul is de eerste vrouwelijke gouverneur die in 2021 aan het roer kwam te staan van de linkse staat New York. Verkiezingen in New York zijn nooit echt spannend voor de Democraten – die winnen altijd alles.

Maar de misdaadcijfers in New York City stijgen en het leven is er voor veel mensen te duur geworden. Twee belangrijke onderwerpen voor veel kiezers. Haar Republikeinse tegenstander Lee Zeldin zet dan ook hard in op deze punten. Hochul kan morgen weggestemd worden en als dat zo is, zal in New York voor het eerst in ruim twintig jaar weer een Republikein aan de macht komen.