Ga naar de inhoud
Klimaatproblematiek

Honderden zebra's, olifanten en gnoes dood door langdurige droogte in Kenia

Honderden zebra's en olifanten dood door droogte in Kenia. Beeld © AFP/ Fredrik Lerneryd

Meer dan duizend wilde dieren zijn overleden door de langdurige droogte in Kenia, zegt het ministerie van Toerisme en Wilde Dieren in dat land. Het gaat om 512 gnoes, 430 zebra's, 205 olifanten en 51 buffels.

Dat schrijft The Washington Post. Het regenseizoen in Kenia is voor de vijfde keer op rij mislukt, zegt Guleid Artan, directeur van ICPAC, een organisatie die zich bezighoudt met het voorspellen en aanpakken van klimaatproblemen. "In Ethiopië, Kenia en Somalië staan we op de rand van een ongekende, humanitaire catastrofe."

Bedreigde diersoorten

Onder de 430 dode zebra's vallen 49 grévyzebra's. Dat is een bedreigde diersoort, waar nog ongeveer 3000 exemplaren van rondlopen in het wild. Zebra's en gnoes zijn erg vatbaar voor de droogte.

Legendarische
Lees ook:
Legendarische olifant Dida, 'koningin van Tsavo', overleden

Ook jonge olifanten lopen extra risico, omdat ze niet groot genoeg zijn om bij hogere voedselbronnen te komen. In het zuidwesten van Kenia overleden 76 olifanten, waarvan 45 kalfjes.

Extra voedsel en water

Experts raden aan om extra water en zoutblokken aan de dieren te geven. Olifanten drinken zo'n 240 liter water per dag en hebben dus een grote voorraad nodig. Dankzij de zoutblokken komen de dieren aan extra mineralen.

Verder wordt opgeroepen om in november en december meer hooi te geven aan de bedreigde grévyzebra's.

De
Lees ook:
De klimaattop in Egypte, wat kunnen we daarvan verwachten?

COP27 in Egypte

De droogte in Kenia is een gevolg van de klimaatverandering op aarde. Sophie le Clue, algemeen directeur van de ADM Capital Foundation, stelt dat de dode dieren 'een teken zijn van de heftige impact van klimaatverandering op biodiversiteit'.

De klimaatcrisis wordt op dit moment besproken op een speciale top in Egypte. Afrika is hierbij een belangrijk onderwerp, omdat het continent zwaar wordt geraakt door klimaatverandering.

Bekijk ook: Giraffen werden al eerder slachtoffer van extreme droogte in Kenia

02:05
In het noorden van Kenia gingen eerder dit jaar al meer dan 200 giraffen dood door de extreme droogte. Ook de inwoners hebben veel last van de droogte.
Bron: RTL Nieuws