Ga naar de inhoud
'Mensen kunnen doodgaan'

Politie Seoel kreeg vier uur voor halloweendrama al eerste melding: 'Jullie moeten ingrijpen'

Hulpverleners in een van de straten waar het drama zich voltrok. Beeld © AP

"Het ziet er niet veilig uit in die steeg. Mensen kunnen worden doodgedrukt. Ik kon met moeite wegkomen. Jullie moeten ingrijpen, er zijn te veel mensen." Vier uur voor het halloweendrama in een steeg in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel kreeg de politie de eerste melding binnen. Er zouden er nog veel volgen.

De Amerikaanse nieuwszender CNN maakte onder meer op basis van logboeken van de politie een reconstructie van de fatale avond vorige week, waarop 156 mensen omkwamen in het gedrang in een steeg in het uitgaansgebied van het district Itaewon. Daaruit blijkt dat de politie veel eerder had kunnen ingrijpen.

Uitgaanspubliek

In de smalle steeg, die van drie kanten toegankelijk is, zitten veel bars en clubs. Het is daar vaak druk met uitgaanspubliek, maar niet zo druk als op die halloweenavond. 

Het eerste telefoontje naar de politie, dat hierboven staat beschreven, werd gepleegd om 18.34 uur. In de uren daarna zou er nog tien keer gebeld worden. In de eerste telefoontjes werd gevraagd om te zorgen dat de steeg minder druk werd, daarna om hulpverleners voor mensen die gewond waren geraakt. 

"Agenten komen eraan om de situatie te bekijken", was de reactie op het eerste telefoontje. Maar hulp bleef uit.

Tussen 20.00 uur en 21.00 uur werd de situatie steeds gevaarlijker. Mensen stonden schouder aan schouder, sommigen duwden anderen om door de massa heen te komen.

'Het is chaos' 

Het tweede telefoontje naar de hulpdiensten kwam kort na 20.00 uur. De beller zei dat er werd geduwd en mensen vielen en gewond raakten. "Het is chaos. Ik denk dat het op een of andere manier in goede banen moet worden geleid." Soortgelijke telefoontjes, steeds ernstiger, volgden snel daarna.

Iets na 20.30 uur zei een beller dat de situatie 'heel serieus' was. Nog eens twintig minuten later sprak iemand van 'een gekkenhuis'. "Het is geen grap, dit telefoontje is geen grap. Ik smeek u."

In een selfievideo om 20.41 uur lachten een 22-jarige Franse uitwisselingsstudente en haar vrienden nog om de situatie, maar een paar minuten later sloeg de sfeer ook bij hen om. "Probeer niet te vallen", zegt een van de vrienden dan. Een ander zegt: "Ik ben bang." Op een foto die om 20.58 uur gemaakt is, is te zien dat de uitwisselingsstudente, die dan is flauwgevallen, door twee mannen uit de massa wordt weggedragen. 

'Er gaat iemand dood'

Rond hetzelfde moment werden de hulpdiensten weer door verschillende mensen gebeld. De politie werd gevraagd om zo snel mogelijk veel mensen te sturen. "Het kan elk moment heel erg misgaan." Anderen maakten er melding van dat mensen werden vertrapt, 'het is afschuwelijk'. Eén beller zei letterlijk: " Er gaat iemand dood."

Bijna anderhalf uur later, om 22.21 uur, werd een video gemaakt waarop te zien was dat een man probeerde omhoog te klimmen langs een muur, aangemoedigd door mensen die nog niet door hadden hoe ernstig de situatie was.

Ook daarna weer volgden telefoontjes naar de hulpdiensten. Er kwamen berichten over mensen die waren 'begraven' in de massa. "Om 22.23 uur kregen we meer dan vijf berichten dat mensen waren gevallen en zij gewond konden raken of konden overlijden", vertelt een agent anoniem aan CNN.

Op dat moment snelden agenten en andere hulpverleners naar de plaats van het drama, waar ze begonnen mensen uit de massa te trekken. "Toen we ze neerlegden, waren de meesten bewusteloos." Het was door de massa bijna onmogelijk om de mensen te bereiken die de meeste hulp nodig hadden.

Verwarring

Wat ook niet hielp, is dat iedereen die avond verkleed was. Waardoor feestgangers niet altijd doorhadden dat ze echt met politieagenten te maken hadden en aan de kant moesten gaan. 

Op beelden die toen werden gemaakt, is te zien dat mensen andere feestgangers reanimeren terwijl ze wachten op medische hulp. 

Periode
Lees ook:
Periode van nationale rouw in Zuid-Korea na drama bij halloweenfestiviteiten

Pas om 23.55 uur die avond werd een noodmelding uitgestuurd naar mensen in de regio, met het verzoek om niet in de buurt van de steeg te komen en naar huis te gaan. 20 minuten later werd een rampenteam opgeroepen om naar de steeg te komen en kregen ziekenhuizen opdracht om extra bedden klaar te zetten voor de slachtoffers.

Jonge vrouwen

Die avond vielen in de steeg 156 doden en vele tientallen gewonden. Volgens het hoofd van de brandweer waren de meeste slachtoffers jonge vrouwen van begin 20 of nog jonger. Het was de eerste grote feestdag in de stad sinds afgelopen voorjaar de laatste coronabeperkingen waren opgeheven, waardoor het mogelijk nog drukker was dan normaal. 

Volgens premier Han Duck-soo maakt het drama duidelijk hoe groot het 'gebrek aan institutionele kennis en aandacht voor crowdmanagement' is. 

Bekijk ook: 'Het was alsof het oorlog was', vertellen overlevenden

01:33
Overlevenden vertelden na het drama dat het compleet uit de hand was gelopen.